Våren må ha trilskats osedvanligt länge i år, men i almanackan är den åtminstone här – och därmed också på tallriken. I alla fall om jag får bestämma. Jag har längtat så länge efter fräsch, grönskande och vårlätt mat att jag helt enkelt inte orkar vänta längre. Våren har flyttat in i mitt kök, sparris och rabarber i dess följe. Oavsett vad termometern säger.
En smart lösning att ta till när hungern anfaller och fantasin tryter är att stoppa alla godsaker du kan hitta i ett pajskal. Smaksätt med god ost, färska örter och några ägg. In i ugnen och simsalabim är middagen fixad. Allt som behövs till är en enkel sallad.
Tycker du att det är bökigt att göra pajdeg borde du önska dig en matberedare. Då går det hur lätt som helst. Numera kan man även hitta färdig pajdeg på rulle.
Ett par saker bör du ändå tänka på för att få till en perfekt paj. För det första ska degen vara så kall som möjligt när formen åker in ugnen. Då håller sig kanterna på plats och konsistensen blir optimal. För att garantera att de inte glider ned går det att täcka degen med bakplåtspapper och torra bönor eller ärtor under förgräddningen. De kan användas hur många gånger som helst, så det är smart att ha en burk i skafferiet för just det här ändamålet. Du kan också ställa in hela formen med deg och allt i frysen en stund för att se till att degen är riktigt kall.
Själv gillar jag att smaksätta degen med alltifrån dillfrön till parmesan. Det blir lite småtrevligt i munnen när det händer något med skalet.
Många recept har väldigt mycket mjölk i äggstanningen. Personligen har jag svårt för det, tycker mest att det smakar skolmatsal. Så skär gärna ned på mjölkmängden, eller byt ut mot grädde eller crème fraiche för en fylligare smak.
Paj ska smaka paj.
Vårpaj med savojkål, färskpotatis och cheddar
För 6 portioner, 1 timme
En matig paj med massor av vårkänsla.
Pajdeg:
250 g vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g kylskåpskallt smör
1 äggula
3 msk iskallt vatten
70 g riven parmesan
1 msk hackad persilja
Fyllning:
650 g färskpotatis eller delikatesspotatis
240 g savojkål eller liknande, grovskuren
3 ägg
4 msk vispgrädde
1 msk grovkornig senap
250 g ricotta
salt
nymalen svartpeppar
riven muskot
1 knippa salladslök
1 näve svarta oliver
75 g riven cheddar
Börja med pajdegen. Blanda mjöl och salt, tillsätt hackat smör och parmesan. Rör till en grynig massa. Lägg i äggulan och persilja, arbeta snabbt ihop till en deg med hjälp av iskallt vatten. Ställ i kylen medan du fixar resten.
Skrapa eller skala potatis och koka den mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och svalna något innan du skivar dem grovt.
Förväll kålen i lite lättsaltat vatten ett par minuter tills den mjuknat något. Låt rinna av och svalna lite, krama sedan ur allt vätska.
Vispa ihop ägg, grädde, senap och ricotta. Krydda med salt, peppar och muskot. Skiva salladslöken ganska fint och blanda ned det i äggsmeten (spara lite till dekoration) tillsammans med potatis, kål, oliver och drygt hälften av osten.
Kavla ut pajdegen och täck en smord springform, cirka 24 centimeter i diameter. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
Låt svalna, häll i fyllningen och packa den hårt med baksidan på en slev. Strö över resten av salladslöken och osten. Grädda i cirka i 175 grader i cirka 45 minuter eller tills pajen fått fin färg och fyllningen stannat. Låt vila lite före servering.
Sparris- och laxquiche utan pajskal
För 3-4 portioner, 1 timme
En härlig paj för dig som undviker mjöl – oavsett anledning, dessutom lättare att de göra.
olivolja
1 knippa grön sparris
cirka 200 g rökt lax (gärna varmrökt)
3 ägg + 3 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk färskriven parmesan
1 tsk rökt paprikapulver
salt
nymalen svartpeppar
50 g riven prästost
Smörj en pajform, cirka 23 centimeter i diameter, med olivolja. Bryt av sparrisstjälkarna och fördela i formen. Bryt laxen i bitar om den är hel och strö över.
Vispa ihop ägg, äggvitor, grädde, parmesan, paprikapulver, salt och peppar. Häll smeten i formen. Strö över osten.
Grädda i 30-40 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna helt före servering. Servera med rucola, citronsaft och olivolja.
Purjo- och spenatpaj med feta och bacon
För 4 portioner, 1 timme
Filodeg är en fiffig lösning om du inte orkar göra degen själv. Här fylls den med massor av grönt och knaperstekt bacon.
olivolja
1 paket filodeg, à cirka 250 g
200 g babyspenat
140 g bacon
6 ägg
2 dl mjölk eller vispgrädde
1/2 dl finskuren gräslök
2 tsk dijonsenap
1 citron, skalet
salt
nymalen svartpeppar
2 purjolökar, sköljda och skivade
150 g fetaost
Smörj en ugnsfast form, cirka 20x30 centimeter, med olja. Täck med ett lager filodeg, pensla med olivolja och upprepa.
Häll kokande vatten över spenaten och låt svalna tillräckligt för att krama ur vätskan innan den hackas grovt. Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper.
Vispa ihop ägg, mjölk eller grädde, gräslök, senap, rivet citronskal, salt och peppar.
Smula baconskivorna över spenaten och blanda med purjolöken. Fördela i pajskalet och bryt över fetaosten. Häll över äggsmeten. Grädda nederst i ugnen i 175 grader i 30-40 minuter eller tills fyllningen stelnat.