Jag är så pass lastgammal att jag minns tiden då det faktiskt inte gick att uppbringa färsk ingefära i mataffärerna. Hade man tur fanns det en asiatisk livsmedelsbutik inom skäligt avstånd, annars fick man ta till malen eller torkade versioner – och de är ärligt talat ett tämligen mediokert alternativ.
Jag skulle inte klara mig utan färsk ingefära. Jag ser alltid till att ha minst en knöl liggande i kylen. Den pikanta, pigga och peppriga smaken sätter stuns på fadda och dova rätter som behöver tvistas till ett extra varv. Många gånger gör den sig som allra bäst i helt otippade sammanhang, som till exempel i tomatsåsen.
Jag har till och med hackad ingefära i frukostyoghurten, min moderna motsvarighet till barndomens filtallrik som smaksattes med malen ingefära när det var flingkris. Kanske inte något för alla, men jag gillar det. Dessutom är det rena dunderhonungen för oss förkylningsbenägna nordbor.
Listan på ingefärans välgörande egenskaper kan göras i princip hur lång som helst. Den sägs vara bra mot illamående, sjösjuka, magsår, högt blodtryck, matsmältningsproblem, inflammationer, förkylning, hög kolesterolhalt, tandvärk – ja, till och med mot dåligt humör. I Kina har man använt ingefära som medicin i 2 000 år och gör så än i dag.
Ingefäran växer som en krypande jordstam och är faktiskt en avlägsen släkting till bananen. Den får mellan en och sex månader på sig att växa till sig innan den hamnar i våra grönsaksdiskar.
När du köper ingefära är det viktigt att se till att den känns fast och spänstig. Undvik torra och rynkiga exemplar. Oftast hittar man de bästa i asiatiska butiker.
Ett smart sätt att skala den är att skrapa med en tesked så att skalet lossnar utan att man behöver skära bort halva biten. Roten rivs eller hackas. Personligen föredrar jag att hacka den eftersom bitarna ger en intensivare ingefärssmak.
Och det är ju den goda smaken man vill åt. Hälsoeffekterna är ren bonus.
Kinesisk ingefärswok med gurka, räkor och bacon
3–4 portioner, 45 minuter
Jag blev kär i den här rätten som barn och älskar den fortfarande. Snåla inte med ingefäran!
3–5 cm färsk ingefära
500 g räkor med skal
olivolja
3 vitlöksklyftor, rivna
flingsalt
1 gurka
1 knippe salladslök
150 g champinjoner
1 paket bacon
1 msk sesamolja
2 msk soja
2 msk sherry
1 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
1 msk socker
jasminris
Skala räkorna. Skala ingefäran och riv den fint. Blanda ett par matskedar olivolja med ingefära, vitlök och lite salt. Blanda ned räkorna, gnid in blandningen ordentligt och marinera medan du fixar resten, ju längre desto mer smak.
Skär gurkan och salladslöken i tvåcentimetersbitar, champinjonerna i fjärdedelar och strimla baconet.
Hetta upp sesamolja och en skvätt olivolja i en wok eller stor stekpanna. Fräs baconet under omrörning, tillsätt svampen efter en liten stund, efter ett par minuter även gurkan och salladslöken. Låt dem fräsa med cirka en minut.
Slå på soja, sherry, vinäger och socker. Låt puttra cirka en minut. Tillsätt räkorna med marinaden, hetta upp hastigt (räkorna får inte koka) och rör om.
Servera med jasminris.
Kycklingbullar med ingefära
4 portioner, 30 minuter
Jag kom på de här vanvettigt goda köttbullarna en dag när jag råkade ha ett paket kycklingfärs i kylen som höll på att gå ut. Nu kan jag inte leva utan dem.
Cirka 1 1/2 msk riven ingefära
500 g kycklingfärs
1/2 dl kycklingbuljong + 4 1/2 dl
1–2 vitlöksklyftor, rivna
1/2–1 chilifrukt, finhackad
1 msk fisksås
1 msk soja
3 salladslökar, finskurna
1 ägg
1 dl panko eller ströbröd
1 msk socker
1 lime, rivet skal
olja
1 stånd broccoli eller sparrisbroccoli
chiliflakes
flingsalt
ris
Blanda kycklingfärs med 1/2 dl buljong, ingefära, vitlök, hackad chili, fisksås, soja, hälften av salladslöken, ägg, panko (eller ströbröd), socker och rivet limeskal.
Forma köttbullar med händerna (tvätta dem noga efteråt). Hetta upp olja i en stekpanna och stek bullarna i 8–10 minuter eller tills de får fin färg runtom. Lägg över på en tallrik.
Skär broccolin i buketter och fräs i samma panna med chiliflakes och flingsalt tills den mjuknar lite. Häll tillbaka köttbullarna och slå på resten av buljongen (4 1/2 dl). Låt sjuda tills kycklingbullarna är genomstekta och broccolin färdigkokt.
Strö över resten av salladslöken och servera. Ris är gott till.
Ingefärspäron med stjärnanis, chili och amarettogrädde
6 portioner, 40 minuter
En lite modernare tolkning av en klassisk svensk dessert.
cirka 10 cm färsk ingefära
1 l vatten
8 dl strösocker
rivet skal från 1 citron
3 stjärnanis
1/2 röd chilifrukt, strimlad
6 päron
Till servering:
färsk mynta
3 dl vispgrädde
2–3 msk amaretto
Koka upp vatten, socker och citronskal. Tillsätt skalad och skivad ingefära samt stjärnanis och chili.
Skala päronen och sjud dem mjuka i sockerlagen på låg värme i cirka 30 minuter. Låt svalna i lagen.
Vispa grädden lätt och rör försiktigt ned amaretton.
Fördela päronen på assietter och toppa med grädde och mynta.