I dessa tider när allt fler väljer att äta mindre kött vill jag slå ett slag för korven. ”Hur tänker hon nu?” undrar du förstås förbryllat. Jo, typ så här: Visserligen är korv en köttprodukt, men man behöver liksom inte så stora mängder och dessutom är det en allmän välgärning att ta vara på annat än bara filén.
Många gånger väljer jag att betrakta korv som en krydda i stället för att äta stora lass korv med mos. En enda liten korvusling kan ge smak till en hel gryta. Plötsligt blir det lite stuns och spänning i kompositionen. Tänk ungefär i samma läger som rökt sidfläsk, en annan toppenbra smaksättare som det bara krävs lite grand av för att nå storartade resultat. Vi måste inte sätta i oss två korvar var, det blir gott ändå.
En annan bonus är att det numera är riktigt kul att köpa korv. Det finns så många sorter att välja på och det blir allt lättare att hitta bra kvalitetsprodukter med mycket smak. Varmkorv i all ära, men särskilt spännande som krydda är den inte.
Leta i stället efter sorter med mer exotiska namn och varierande grad av hetta. Välj gärna de med så hög kötthalt som möjligt, och utan alltför många otäcka tillsatser. Men korvar måste inte vara utländska för att smaka gott. Jag, som har småländska rötter, är till exempel en sucker för isterband. Dessa syrliga godingar är gravt underskattade i det svenska köket om du frågar mig. Så varför inte använda dem i maten?
Färsk korv överlag är en spännande produkt som tål att utforskas. Dit hör till exempel italiensk salsiccia, där man precis som isterband snarare riktar in sig på själva innanmätet än på själva korven.
Du kan också mixa olika sorters korvar. Merguez, chorizo, linguiça, kielbasa – det är bara att botanisera hejvilt i korvdisken. Skär sorterna i olika grova bitar om du blandar, så att de går att särskilja från varandra. Sedan är det bara att provsmaka och låta var och en upptäcka sin egen favorit.
Korv är kul. En krydda med två ändar och mer därtill.
Pasta med isterband, svartkål och svamp
För 4 portioner
Isterband är småländskt kulturarv med massor av smak. Här möter de traditionell italiensk husmanskost, där man annars skulle ha använt färsk salsiccia.
2 isterband
cirka 250 g svartkål
200 g valfri svamp
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
smör
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
1 nypa chiliflakes
400 g valfri pasta
färskriven parmesan
1 citron, skalet
Vik kålbladen dubbla på längden och skär bort mittsträngen. Strimla bladen och blanchera i 1 minut i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
Dela svampen i lite mindre bitar. Stek den med vitlök, en klick smör och lite olivolja tills den får färg. Salta och peppra.
Dela isterbanden på längden, skrapa ut innehållet med en sked och bryt sönder det. Bryn sedan i lite olja med chiliflakes i en stekpanna tills ytan får fin färg. Tillsätt den frästa svampen och svartkålen och fräs lite till.
Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Spara en kopp av kokvattnet. Låt rinna av, häll tillbaka pastan i kastrullen, blanda ner korv- och svampfräset samt lite kokvatten.
Tillsätt generöst med parmesan, rivet citronskal och lite extra peppar. Blanda väl och servera rykande varmt.
Musslor med chorizo och tomat
För 4 portioner, 25 minuter
Musslor och chorizo är som gjorda för varandra. Här är det verkligen korven som kryddar.
2 chorizokorvar, skurna i slantar
olivolja
1 gul lök, finskuren
1 kg färska musslor
1 1/2 dl vitt vin
1 burk hela tomater à 400 g
salt
nymalen svartpeppar
1 liten knippa bladpersilja, grovhackad
Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull. Stek lök och korv tills löken mjuknat, cirka 5 minuter. Rör om då och då.
Häll ned musslorna, vitt vin och tomat. Salta och peppra. Lägg på lock och skaka kastrullen emellanåt tills musslorna öppnat sig, cirka 10 minuter. Strö över persilja.
Servera gärna med bröd att doppa i det goda spadet.
Korvchili med
svarta bönor
För 4 portioner
Min upphottade variant på korvgryta. Styrkan reglerar du med valet av korv och mängden chili.
cirka 400 g valfri stark korv, till exempel chorizo, kabanoss, merguez
olivolja
1 1/2 gul lök, finhackad
1 kruka koriander
1 gul paprika, strimlad
1–2 chilifrukter, urkärnade och finskurna
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 burk hela tomater à 400 g
1 burk körsbärstomater à 400 g
1 burk svarta bönor à 400 g
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 avokado, tärnad
ev. gräddfil
Hetta upp olja i en stekgryta eller liknande. Fräs lök, korv och hackade korianderstjälkar tills löken har mjuknat, cirka 5 minuter. Tillsätt mot slutet paprika, chili, vitlök, spiskummin och kanel.
Slå på tomater och bönor, smaksätt med salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock i minst 30 minuter eller tills de hela tomaterna kokat sönder. Eventuellt kan det behövas lite vatten om det verkar för torrt. Tillsätt oreganon mot slutet.
Strö över grovhackade korianderblad och avokado. Servera med ris eller tortillabröd och kanske en klick gräddfil.