Bjud in till en härlig glöggfest!

Högsäsongen för inomhusmys är äntligen här och aldrig känns det väl trevligare att umgås med goda vänner, ett gäng tända ljus och några väl valda glöggflaskor än precis nu. Här har vi lyft in julens smaker i lätta rätter och smarriga efterrätter som blir en utmärkt aptitretare inför stundande julbord.

Äntligen adventsmys! Bjud in till en mysig glöggkväll med en försmak av julen. Här syns cheesecake i glas med lingon och pepparkaka.

Äntligen adventsmys! Bjud in till en mysig glöggkväll med en försmak av julen. Här syns cheesecake i glas med lingon och pepparkaka.

Foto: Josefin Wiklund

Mat2016-12-03 06:00

Tillhör du dem som äter flera julbord innan den 24 december? Eller är du mer återhållsam och sparar dig till det goda som komma skall? Oavsett vad är det aldrig fel att fira in advent med en mysig glöggfest, där den varma drycken ackompanjeras med salta tilltugg och små desserter. Tänk på att allt bör kunna intas på stående fot, sittandes i ett soffhörn eller någon annanstans. Visst är det trevligt med gamla beprövade klassiker, som ädelost på pepparkaka, men här tar vi glöggtillbehören till nya höjder med klassiska julsmaker i modern tappning.

Vi har också förstärkt småplocket med varm mat, för glögghäng som kan pågå till långt in på kvällen.

Passa gärna på att prova olika glöggsorter och glöm inte de alkoholfria alternativen. Den som egentligen inte har tid att ställa till med kalas kan givetvis sno ihop en supersnabb glöggbuffé bestående av goda ostar, kex och färdiga godsaker från affären. Eller se till att bli bortbjuden! Trevlig advent!

Recept

Frostig tranbärsdrink med apelsin

Den här drinken är både ljuvligt god och vacker att se på. En syrlig, frisk start på festen innan det är dags att gå in på den söta glöggen. En riktigt god och ”vuxen” drink, även utan alkohol.

6 drinkar

10 apelsiner (helst blodapelsiner)

3 dl tranbärsjuicekoncentrat

4 cl vodka (alkoholfritt: Hoppa över vodkan och fyll upp med lite mer bubbelvatten)

sodavatten

is

strösocker till kanten på glaset

apelsinskivor till dekoration

Gnid kanterna på glasen med lite apelsin. Häll ut strösocker på ett fat och doppa kanterna. Pressa apelsinerna. Fördela juicen i höga glas och fyll på med tranbärsjuicekoncentrat. Blanda i vodkan och rör om ordentligt. Tillsätt några isbitar och fyll upp glasen med sodavatten. Servera genast!

Kryddiga mandlar och nötter

Räcker till cirka 6 personer

200 g sötmandel med skal

200 g naturella cashewnötter, eller andra naturella nötter

1 msk spiskummin

2 tsk malen koriander

1/2 msk chiliflakes

2 tsk grillkrydda

flingsalt

2 msk flytande honung

olja

Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i kryddorna och hetta upp dem i oljan. Tillsätt honungen. Lägg i mandlar och nötter och blanda väl. Strö i flingsalt. Rör om och rosta tills alla mandlar och nötter har blandats med kryddorna och fått en lite karamelliserad yta. Lägg på hushållspapper och låt svalna innan du häller upp dem. Servera i små skålar eller i papperstrutar till var och en. Perfekt som ett litet entrésnacks till tranbärsdrinken i receptet ovan.

Fikonpizza med getost och rödlök

Använd gärna färska fikon om du får tag i det, blir fantastiskt vackert. Här har vi använd små, torkade spanska fikon, det ger en sötare smak som bryter av fint mot den salta osten.

Beräknat som del i buffé för 6 personer, blir en stor pizza.

Botten:

2 dl vatten

1 msk mjölk

10 g jäst (1/5 dels paket, det är inte så noga att det blir exakt)

2 msk olivolja+ mer till utbakning

1 msk flytande honung

1 tsk salt

3-4 dl vetemjöl

Fyllning:

300 g getost (chèvre)

1 rödlök

10 färska fikon, eller 2 dl torkade

2 tsk rosmarin

färsk basilika

svartpeppar

crema di balsamico (balsamvinägersirap)

Värm ugnen till 250 grader och ställ in en plåt.

Värm vatten och mjölk till fingervarm temperatur i en kastrull. Smula ned jästen i en degbunke. Rör om så att den löses upp. Tillsätt salt, olja och honung. Blanda i mjölet lite eftersom och arbeta in i degen. Den ska vara ganska lös, men ändå släppa från kanterna. Låt jäsa i 30 minuter.

Ringla olivolja på ett bakplåtspapper. Baka ut pizzan med händerna och försök göra den så tunn som möjligt. Smula över getosten och skiva fikonen. Strö över dem och rödlöken, skuren i tunna ringar. Smula över rosmarin och dra några varv med svartpepparkvarnen. Ta ut plåten ur ugnen och dra över smörpapperet med pizzan på den. Grädda i 10-15 minuter tills kanterna är gyllenbruna. Riv över några färska basilikablad. Ringla över lite balsamicosirap. Skär pizzan i trekanter när den har svalnat något.

Het chili med juliga smaker

Pepparkakskryddor i chiligrytan? Jajamän! Den modiga slår i en skvätt glögg också. Mums! Sojafärsen kan givetvis bytas ut mot nötfärs. Receptet är beräknat för 6–8 personer som del i en buffé.

400 g sojafärs

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

1 paprika

1 burk krossade tomater

1/2 dl glögg

1 msk spiskummin

3 tsk mald koriander

2 tsk hel kardemumma, mortlas

1 kanelstång

2 lagerblad

salt, peppar

1 msk flytande honung

ev. några droppar hickory smoke

2 dl mellangrädde

2 msk soja

200 g svarta bönor (färdigkokta)

200 g kidneybönor

200 g små vita bönor

1 knippe färsk koriander

grekisk yoghurt till servering

Hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar, kärna ur och hacka chilifrukten. Hetta upp olja i en stekgryta. Bryn allt tills det mjuknar, det tar någon minut. Tillsätt färsen och de torra kryddorna. Använder du köttfärs kan den behöva stekas i omgångar. Tillsätt tomater, glögg, honung, lagerblad och kanelstång. Låt koka ihop i 20 minuter. Tillsätt grädden, salt och peppar. Skölj bönorna och låt rinna av i en sil. Tillsätt dem och rör om försiktigt så de inte blir till mos. Tillsätt hickory smoke (rökessens på flaska) och hackad färsk koriander. Servera i små portionsskålar med en klick yoghurt.

Kycklingvingar med sting

Ingefära, vitlök och chili sätter piff på dessa kycklingvingar. Receptet är beräknat för 6 personer.

12 kycklingvingar

1 bit färsk ingefära, cirka 2 cm.

2 vitlöksklyftor

1 färsk chili

3 tsk grillkrydda

2 msk soja

2 msk flytande honung

salt

olja till stekning

Till servering:

1 påse bladspenat

1 dl granatäpplekärnor

Skala och riv ingefära och vitlöksklyftor. Kärna ur och hacka chilin fint. Torka av kycklingvingarna med hushållspapper och salta dem runt om. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i vitlök, ingefära och chili. Bryn en kort stund tills det börjar dofta. Tillsätt grillkrydda, soja och honung och eventuellt lite mer olja. Lägg i kycklingvingarna (delas upp i två omgångar) och rör om ordentligt att alla vingar får glaze på sig. Stek en stund tills ytan blir gyllenbrun. Lägg kycklingvingarna i en långpanna och slå över resten av glazen ur stekpannan. Låt dem steka färdigt i ugnen på 175–200 grader i cirka 15 minuter. Kontrollera att de är genomstekta genom att skära i dem med kniv. Köttsaften ska vara klar. Lägg upp vingarna på en bädd av bladspenat och strö över granatäpplekärnor. Servera som tilltugg och glöm inte servetterna, vingarna äts bäst med händerna!

Cakepops med saffran och choklad

Och så det lilla söta, kronan på verket. Dessa cakepops får julig smak av saffran. Extra fint blir det med olika färger på chokladen. Till pinnar har jag använt avklippta papperssugrör. Träpinnar fungerar också, men det är enklast att doppa själva ”kakan” först och sedan sticka fast pinnen.

Räcker till cirka 12 cakepops

10 digestivekex

1/2 dl färskost, av philadelphiatyp

1/2 kuvert saffran

25 g brynt smör

1 msk råsocker

1 tsk salt

200 g mörk choklad

200 g vit choklad

Här har jag använt silverkulor och rosensocker som dekoration, men det går givetvis bra med vilket strössel som helst som du gillar.

Krossa kexen, i matberedare eller i en stor mortel. Tillsätt färskosten och blanda om ordentligt. Smält smöret. När det har blivit brunt och börjat dofta nötaktigt, tillsätt saffranet. Häll blandningen i kexsmeten, tillsätt socker, salt och rör om, smeten ska vara fast. Tillsätt mer färskost om den känns för torr. Forma 12 bollar. Smält chokladen i var sin tallrik ovanför vattenbad. Vänd runt cakepopsen tills de är helt täckta av choklad, två små skedar är bra verktyg. Ställ på smörpapper och stick ned en pinne i varje. Strö över strössel, det är enklare att använda en sked och strö över än att rulla cakepopsen. Ställ in i kylen innan servering.

Tranbärstryfflar

Tranbär ger en fin smak till dessa mörka tryfflar. Glöm inte saltet, det ger chokladen ett lyft!

Receptet ger cirka 20 tryfflar, beroende på hur stora du gör dem.

300 g mörk choklad av god kvalitet

1 dl tranbär

1 msk socker

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

20 g smör

Mosa tranbären med mixerstav till en puré. Koka upp grädde i en kastrull. Hacka under tiden mörk choklad och lägg den i en djuptallrik. Sätt skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Blanda i salt och tranbärspuré. Rör ned grädde till en jämn smet. När chokladsmeten är helt blank, rör i smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen. Om olyckan är framme och tryffelsmeten skär sig, går den att ”laga” med hjälp av lite mer grädde. Häll i ett par matskedar och värm försiktigt upp smeten på nytt, under omrörning.

Häll ut smeten på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i ett par timmar. Eller sätt in den i frysen så går det lite fortare.

Forma sedan små chokladtryfflar av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Latexhandskar underlättar om du ska rulla kulor med händerna, då smälter chokladen inte lika snabbt. Pudra över lingonpulver (för den vackra färgens skull), färgat socker, kakao eller florsocker. Förvara tryfflarna kallt innan servering.

Cheesecake i glas med lingon och salt pepparkakssmul

Jul i ett glas, helt enkelt! Lingonen bryter av fint mot den söta cheesecaken och pepparkaksmulet ger härligt crunch!

Receptet är för sex glas.

300 g färskost, av philadelphiatyp

3 dl vispgrädde

1 dl florsocker

lite vaniljpulver

3 dl lingon

1/2 dl strösocker

10 pepparkakor (välkryddade)

25 g smör

flingsalt

Vispa ost, grädde, vaniljpulver och florsocker till en jämn smet. Mosa lingonen lätt med en gaffel och tillsätt sockret. Lägg pepparkakorna i en påse och banka dem till smulor med en mortelstöt eller en hammare. Det gör inget om det blir lite grova bitar kvar. Smält smöret i en stekpanna och lägg i smulorna. Tillsätt lite flingsalt (en nypa, ungefär) och rör om ordentligt. När det börjar dofta nybakad pepparkaka är det klart, det tar max någon minut. Lägg smulet på en bit hushållspapper. Det suger upp fettet så att smulorna blir krispiga.

Bottna glas (gärna glas på fot, exempelvis martiniglas) med pepparkakssmul. Fyll på med färskostblandning och lingon och upprepa tills glaset är fyllt. Avsluta med lite smulor högst upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!