Vad vore livet utan färska örter? Denna ljuva aromatiska krydda som förenar trädgården med köket som om det gick en snitslad stig direkt från kruka till spis. Det är de där gröna små bladen och kvistarna som avgör skillnaden mellan gott och fantastiskt. Som pryder och pyntar, men också ger smak och finess. Det där lilla extra i hundraåttio.
Du må sky dill som pesten, hata koriander och vämjas av salvia. Men det finns garanterat någon ört där ute i vegetationen som kan få dig på fall. Jag hävdar med en dåres envishet att doften av färsk basilika kan bota lindriga dagsdepressioner. Det går liksom inte att vara ledsen med näsan i en basilikakruka.
Och när våren äntligen behagar knacka på dörren är det hög tid att plocka fram örtagårdens tunga artilleri. Nu kör vi grönt i överflöd. Ös på med vad naturen bjuder.
Har du tur och bor vid en skog där det växer ramslök, är det bara att ge sig ut och plocka. På köpet får du en pikant grön smak som hamnar någonstans mittemellan vitlök och gräslök. Har du tur i oturen kan du köpa ramslök i välsorterade livsmedelsaffärer. Har du ingen tur alls går det bra med rucola.
Annars är det bara att vräka på med vadhelst du hittar i örthyllan. Och är du smart sparar du själva krukan med rötterna och planterar om i större kruka eller i balkonglådan. I de flesta fall överlever de och ger nya skördar.
En av mina stora käpphästar är för övrigt just det här med örter i plastkruka. Det känns som ett otroligt onödigt svinn i material och transport. Utomlands köper du färska örter i påse eller plastförpackning. En rejäl knippa dessutom, inte de här taniga små plantorna som vi måste dras med. En vacker dag hoppas jag att någon odlare ska se ljuset.
Till dess nöjer jag mig med vad jag får. Ju mer örter, desto mera vår på tallriken.
Recept
Toast med getostkräm, bakad rosmarinlök och mynta
För 4 portioner, 60 minuter
Sanslöst gott! Mycket vårigare än så här blir det inte. Här är det myntan som gör halva grejen, så snåla inte med den.
4 kvistar rosmarin
1 kruka färsk mynta
4 små gula lökar eller bananschalottenlök
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
smör
balsamvinäger
150 g mjuk getost, t ex Chavroux
1/2 dl smetana eller crème fraiche
4 skivor surdegsbröd
Skär av toppen på lökarna, men behåll det mesta av skalet. Placera i en långpanna. Ringla över olivolja. Strö över salt och peppar, lägg en klick smör på varje och toppa med en kvist rosmarin.
Baka i 200 grader i 30-40 minuter eller tills lökarna mjuknat helt. Ringla över lite balsamvinäger på slutet. Låt svalna något.
Mixa under tiden getost med smetana och lite olivolja.
Rosta eller grilla brödet. Bred på generöst med getostkrämen. "Kläm" ut lökarna ur skalen och lägg ovanpå. Garnera generöst med mynta. Salta, peppra och ringla över lite extra olivolja. Njut!
Potatissallad med salsa verde och sparris
För 4 portioner, 30 minuter
Väldigt fräsch och vårig potatissallad med massor av örtiga smaker. Rökt lax är gott till.
1/2 kruka plockade salviablad
1 1/2 dl plockad bladpersilja
800 g små potatisar (alt. färskpotatis)
1 knippa grön sparris
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk kapris
2-3 sardellfiléer
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl olivolja
1 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
Till servering:
rökt lax eller god skinka
Skala eller skrapa potatisen och koka den nätt och jämnt färdig i lättsaltat vatten. Ansa sparrisen och låt koka med potatisen de sista två minuterna, ta upp och lägg åt sidan.
Mixa under tiden salvia, persilja, vitlök, kapris, sardeller och senap. Tillsätt olivolja lite i taget och fortsätt mixa. Rör ned crème fraiche och smaka av med salt, om det behövs, och peppar.
Blanda potatisen med såsen medan den fortfarande är ljummen. Använd helst händerna, så att den inte går sönder. Blanda försiktigt ned sparris.
Servera med rökt lax eller god skinka.
Västerbottens- och ramslökpaj med löjrom
För 4 portioner, 90 minuter
Ut i skogen och plocka ramslök! Världens godaste vårtecken. Här har jag lagt den i en smakrik och lättlagad paj. Går att ersätta med rucola.
cirka 50-75 g grovhackad ramslök
1 rulle smördeg
3 ägg + 1 äggvita
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
riven muskotnöt
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
100 g riven västerbottensost
Tillbehör:
cirka 1 dl crème fraiche
80 g löjrom (alt. annan röd rom)
valfria örter till dekor
Klä en smord pajform (cirka 24 centimeter i diameter) med smördegen. Nagga med gaffel och pensla med uppvispad äggvita. Ställ i frysen i 30 minuter. Förgrädda i 225 grader i 10-15 minuter.
Vispa ihop grädde, mjölk och ägg, tillsätt muskot, salt och svartpeppar. Tillsätt ramslök och mixa slätt. Häll smeten i pajskalet och strö över ost. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20-30 minuter eller tills smeten har stannat. Låt pajen svalna lite.
Garnera med klickar med crème fraiche, toppa med löjrom och örter. Peppra och servera.