Han blev Tidernas Malmbergare

Han gick bort på 90-talet. Men trots det lever profilen Viktor "Vicke" Johansson kvar i invånarnas minne och utsågs under torsdagen till Tidernas Malmbergare.

viktor "Vicke" Johansson utsågs till Tidernas Malmbergare under invigningen av den stora Malmbergsfesten.

viktor "Vicke" Johansson utsågs till Tidernas Malmbergare under invigningen av den stora Malmbergsfesten.

Foto: Ulf Owenede

Malmberget2016-08-12 08:15

Under torsdagskvällen fylldes sporthallen i Malmberget under Den stora Malmbergsfestens invigning. Utöver musik och utställningar fick besökarna se hur bilden av Viktor "Vicke" Johansson hissades till taket.

– Vicke finns inte längre i livet men han finns nu som den första ”Hall of fame” upphissad i Sporthallens tak i Malmberget, säger Gällivare kommuns kultursekreterare Lars Israelsson.

Röstningen om vem som skulle utses som Tidernas Malmbergare har pågått under sommarens utställning om orten, och totalt har 1 836 personer sagt sitt. Att Vicke var omtyckt finns det inga tvivel om, då han fick mer än hälften av rösterna, 704 stycken.

Motiveringen löd:

"Han som var kommunens vandrare mellan sträckan Gällivare-Malmberget oavsett väderlek. En ung till sinnet och omtyckt pensionär som fann sig tillrätta var han än var, han som är ensam men alla känner, han som symboliserade en sort frihet bortom samhället."

Tvåa med 229 röster blev konstnären Tord Pettersson som bland annat skapat modellen av Malmbergets bebyggelse som varit en stor del i dokumentationsprojekt av orten. Trea blev fotografen Lea Wikström som inte finns i livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!