Varning för elchock?

Tandborstar, cappuccinovispar och datorprylar?Ljuv musik, enligt arrangörerna bakom "Tungan i väggkontakten" i Luleå. Tillsammans med poeten Magnus Svartvall ska de framföra improviserade ljud och klanger på Café Fröjd.

Anders Lundkvist improviserar fram udda klanger på bouzoukin med hjälp av tandborste och kaffevisp.

Anders Lundkvist improviserar fram udda klanger på bouzoukin med hjälp av tandborste och kaffevisp.

Foto: Kurt Engström

Luleå2010-03-19 06:00
Fritt improviserad musik på preparerade instrument förekommer inte ofta i Luleås kultur- och nöjesutbud. Det vill musik-och poesigruppen "Tungan i väggkontakten" ändra på.
Efter en lyckad första medverkan under Kulturnatten förra hösten tänker de anordna återkommande konserter och kulturhappenings, med start på Café Fröjd i afton.
Spännande och vacker
Anders Lundkvist, en av initiativtagarna, har en bakgrund inom improvisations- och konstmusikscenen i Umeå, där han under flera år drev klubben Moonshake.
- Vi upptäckte att inga andra i norra Sverige arrangerade konserter med fri improvisation. Många tror att musiken är svår och utan melodier. Den stora kicken är att få folk att upptäcka att den kan vara spännande och vacker, om än på ett lite trasigt sätt, säger Anders Lundqvist.
För honom är improvisationsmusik ett förhållningssätt, snarare än en genre. Förenklat handlar det om musik och ljud som uppstår i stunden, när traditionella instrument används på okonventionella sätt tillsammans med andra, mer udda ljudkällor.
"Allt handlar om inspiration"
- Det bygger inte på virtuositet. Skickligheten handlar mer om att kunna variera sig, hitta olika stämningslägen. Det kan låta jazzigt eller rockigt, annat kan påminna om modern konstmusik, säger Anders och demonstrerar hur sällsamma klanger uppstår när en cappuccinovisp (!) vibrerar mot en grekisk bouzouki, preparerad med en stålfjäder.
Även flickvännen Anneli Matti medverkar i kväll, hennes publika debut som improvisationsmusiker.
- Allt handlar om inspiration. När du spelar "vanlig" musik, har du noter eller vet hur låten går. Med improviserad musik vet du aldrig vad som kan hända, därför måste du alltid vara inspirerad, säger hon.
"Musiken livar upp"
Idén till namnet "Tungan i väggkontakten" kom från Magnus Svartvall, etablerad poet i Luleå som gav ut diktsamlingen Poesi noir i höstas.
Tanken är att Anders och Annelis improviserade klanger bildar ett slags ljudkuliss till de dikter som han samtidigt framför och för Magnus Svartvall har samarbetet inneburit en nytändning.
- Jag upplevde att jag hade vuxit ur stans poesiscen och plötsligt fanns en öppning. Musiken livar upp mitt framförande. Jag arbetar själv med oregelbundna rytmer i dikterna, vilket passar bra till improvisationsmusiken.
Några särskilda teman i kvällens dikter?
- Som vanligt döden och kärleken, på de mest absurda sätt man kan tänka sig, säger Magnus Svartvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!