Teatrarna känner sig utkonkurrerade

I går berättade NSD om miljonsubventionerna till Norrbottensmusiken. I dag handlar det om musiker som står utanför subventionerna och inte kan försörja sig som heltidsmusiker - med ett undantag.

Gunnel Karbin.

Gunnel Karbin.

Foto: roger larsson

Luleå2011-03-24 09:58

God framförhållning, lyhördhet mot beställarna och ett varierat utbud gör Norrbottensmusiken framgångsrik bland kommunerna och skolorna i länet. Flertalet kommuner har också gått så långt att de på förhand tecknat avtal med Norrbottensmusiken och förbundit sig att köpa produktioner.

Redan nu finns 2013 i tankarna och katalogen för i år har varit klar sedan länge.

- Kommunerna får önska omfattning och inriktning. Vi lyssnar och försöker anpassa utbudet, berättar Gunnel Karbin som är chef på Norrbottensmusiken.

Efter dialog och planering görs sedan en imponerande produktkatalog. Utifrån önskemålen läggs sedan turnéerna.

Konceptet har vunnit gehör hos köparna.

- Kostnadseffektivt är det också, säger chefen.

Faktum är att Norrbottensmusiken varit så framgångsrik med detta koncept att det vuxit fram en kritik från teatrarnas sida. När teatrarnas produktioner tar form och marknadsförs är det inte sällan som de får svaret från flera kommuner och skolor att pengarna är slut, att de redan förbrukat budgeten på Norrbottensmusiken.

Flera teatrar upplever sig mer eller mindre utkonkurrerade av Norrbottensmusikens framfusighet. Offentligt finansierade kulturinstitutioner hamnar alltså i ofrivillig konkurrens.

Men Gunnel Karbin på Norrbottensmusiken försvarar sig:

- Visst, det har funnits irritation under årens lopp, säger hon.

Samtidigt betonar hon att det är upp till varje kommun att teckna ett avtal. Att ingen är tvingad till någonting.

Men Norrbottensmusiken är stor och stark med en budget på över 40 miljoner kronor. Scenkonsten är mycket mer splittrad med fria grupper och institutionsteatrar som agerar på samma arena utan egentlig samordning. Framförallt har den lilla teatergruppen små möjligheter att brösta upp sig mot denna styrka. Bara i barn- och ungdomskatalogen för 2011 serverar Norrbottensmusiken elva produktioner. En liten fri teatergrupp kanske gör en eller två produktioner under samma period och kan inte visa samma muskler.

Här har de olika teatergrupperna tillsammans med Riksteatern svarat med www.scenkonstinorr.se, ett försök till gemensam plattform på internet för de fyra nordligaste länen. Där finns ett samlat teaterutbud för arrangörerna att beställa ifrån. En liknande produktkatalog för teater alltså.

Läs hela granskningen i NSD:s e-tidning:

"En dröm att kunna leva på musiken"
JP Nyströms: "Det är inte synd om oss"
Spelman som lever på sin fiol
405 500 kronor blev notan för Phil Woods



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!