Reko ger eko

Sammanlagt arbetar 21 personer på Café Rekommenderas i Ebeneserhuset mitt i Luleå. Nio av dem är anställda, resten arbetstränar. De driver ett socialt företag där mottot är att alla jobbar 100 procent utifrån sin egen förmåga vilket kan vara allt från tio till fyrtio timmar i veckan med anpassade arbetsuppgifter.

Ekologiskt. Laxlåda med potatis och skirat smör. Allt är ekologiskt på menyn.

Ekologiskt. Laxlåda med potatis och skirat smör. Allt är ekologiskt på menyn.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2016-03-12 06:00

Det är en rad berättelser som möter en när man stiger in i salen där det en gång låg en kyrka. Här finns människor med otroligt olika bakgrund. En del har varit utbrända, andra härstammar från andra länder medan vissa söker sig fram i livet och behöver prova sig fram på arbetsmarknaden.

Företaget kretsar kring social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, med människor i fokus, berättar verksamhetsledare Caroline Johansson.

– Är man ett socialt företag som vi är ledordet att man rättar verksam­heten utifrån de som arbetar i den, inte tvärtom. Tanken är att man ska kunna vara här och växa, hitta sammanhang man mår bra av och bidra för att få Café rekommenderas att växa, säger hon.

Kulturcentrum Ebeneser öppnade september 2015 efter att ha varit stängt i nästan ett decennium. Det är i den byggnaden Café rekommenderas håller till och har öppet sex dagar i veckan, plus under alla kvällsarrangemang, ibland även på den annars stängda dagen måndag.

– Vi är nio anställda och 16 som arbetstränar, berättar handledare Catarina Cronqvist och förklarar att arbetsträning kan innebära att komma tillbaka till arbetslivet, träna upp sin förmåga och målet kan vara att kunna ta en anställning på Café Rekommenderas eller fortsätta vidare i arbetslivet.

Hon började i juli i fjol och drog igång med att köpa inredning och material till de nyrenoverade lokalerna och det helt nya köket.

– Då stod vi med tomma händer och började köpa in saker till skåparna, strukturera upp köket och så vidare tillsammans med en liten arbetsgrupp.

Målet är att man ska kunna anställa så många som möjligt.

– Visst kommer det en del hit på studiebesök via arbetsförmedlingen som snabbt konstaterar att stället kanske inte passar dem. Det är en miljö med mycket folk i omlopp, en del stress i och med köksarbete, mycket ljud både i servering och vid evenemang med musik och så vidare, berättar Catarina.

Hon sätter sig ned med verksamhetsledare Caroline Johansson, det är dags forma schemat.

– Få se nu, på onsdag har vi en frukostservering klockan åtta, teater klockan tio, ett lunchsällskap som kommer 12 och vanliga lunchen som startar elva. är det något på kvällen också? undrar Catarina.

Det gäller att forma skiftlag som fungerar dels tillsammans, dels med uppdraget.

– Vår starkaste resurs här är människorna. och de är en väldigt blandad arbetsgrupp. Men allt går att forma. Vi jobbar ju utifrån hållbarhetsidén rakt igenom. Det är fairtrade och kravmärkt mat, det är hållbara arbetssystem också. Vi måste vara ganska flexibla i verksamheten, om någon inte mår bra en dag och kanske inte orkar stå i kassan så kan vi se vad vi kan hitta för annan arbetsuppgift.

Det sista är en klar utmaning menar handledaren och verksamhetsledaren. De tycker båda att de blivit med flexibla som personer, klarar av logistik bättre och tar inget för givet.

– Vi möter många med psykisk ohälsa eller svåra bakgrunder och det är enormt utvecklande att hjälpa andra att växa med uppgiften. Man lär sig att livet inte är så enkelt, säger handledare Cronqvist.

Caroline Johansson har studerat sociologi inom personal- och arbetsvetenskap och blev förvånad över att hur lite det egentligen talas om sociala företag.

– Jag skrev en C-uppsats i ämnet och såg att många hade en väldigt sned bild av det hela. De tror att det är någon slags fritidshem, något gullegull och att någon annan betalar verksamheten. Men det är ett företag rakt av. Vi lever på det vi tjänar in och arbetar som vilket företag som helst.

I dag jobbar merparten av medarbetarna på Café Rekommenderas halvtid, sex av 21 jobbar heltid.

– Ibland måste man backa lite och gå ner lite i tid men lika många gånger har folk gått upp i tid. Kanske börjat på halvtid men gått upp till 75 procent.

Catarina och Caroline ser dagligen människor utvecklas. När vi sitter och pratar svänger en av kockarna förbi, Fredrik Johansson heter han. Fritidsklädd dagen till ära.

– Jo, det flyter på så bra här så jag var bara in och drack en kopp kaffe med gänget och kollade av lite hur det gick. De sköter sig exemplariskt, säger Fredrik.

Catarina håller med.

– Det är fantastiskt att se hur med­arbetarna klarar av att hantera allt från detalj till helhet. Vi behöver inte vara inne och handleda lika mycket som i början. De är självgående och tar egna kommandon och initiativ. Från att ha kommit hit till oss har många utvecklat sitt intresse och kunskap till att kunna ta en anställning i kök eller servering. Är man bara motiverad går allt.

Socialt företag

Tillväxtverket definierar ett socialt företag enligt följande kriterier:

1Kan ha vilken juridisk form som helst.

2Är vinstgenererande men återinvesterar eventuell vinst i den egna alternativt likvärdig verksamhet. Alltså inte vinstutdelande till t e x ägare och investerare.

3Arbetar för att inkludera människor som ligger långt från arbetsmarknaden och bygger sin företagskultur utifrån empowerment och delaktighet.

4Fristående från offentlig verksamhet.

Ett socialt företag arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering med offentliga aktörer som kunder alternativt i kombination med produkter och tjänster som erbjuds till vilken kundgrupp och marknad som helst.

I dag finns det drygt 300 Sociala företag i Sverige utifrån ovanstående kriterier och växer med ca 60–70 företag per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!