Först kom kungakronorna – sedan Trumpmynten: "Jag är supertaggad"

2012 cirkulerade åtta enkronor prydda med texten "Vår horkarl till kung" i Sverige. 2016 dök mynt med texten "Take a dump on Trump" upp i USA. Mannen bakom myntkupperna är norrbottningen Karl Fredrik Mattsson. Vi mötte honom en oktoberkväll i Luleå.

Karl Fredrik Mattsson har i åtta års tid försökt sy ihop säcken med de förfalskade Trumpmynten. Nu, vintern 2024, blir det så. " Jag blir tokig när jag inte kan gå i mål. Jag gjorde ett försök 2020 att sy ihop filmprojektet, men det har uppstått många problem på vägen med tid och pengar och annat".

Karl Fredrik Mattsson har i åtta års tid försökt sy ihop säcken med de förfalskade Trumpmynten. Nu, vintern 2024, blir det så. " Jag blir tokig när jag inte kan gå i mål. Jag gjorde ett försök 2020 att sy ihop filmprojektet, men det har uppstått många problem på vägen med tid och pengar och annat".

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2024-11-04 17:00

Nyheten i korthet

  • Norrbottningen Karl Fredrik Mattsson, känd för att bland annat ha skapat mynt med texten "Vår horkarl till kung" på år 2012, har även satsat internationellt genom att skapa mynt med texten "Take a dump on Trump" på.
  • En dokumentärfilm om projektet med Trumpmynten är nu i sitt slutskede och Mattsson hoppas den ska visas på SVT och runt om i världen.
  • De sista scenerna till filmen spelades in i Råneå oktober 2024.

Han är bara uppe tillfälligt. Sedan mamma i Piteå gick bort för ett par år sedan blir det inte lika många turer upp från Stockholm, men i oktober var han uppe en helg för att knyta ihop en säck.

– Det känns grymt att vara här. Jag känner mig"on fire". Supertaggad och sjukt glad, säger Karl Fredrik Matsson och strålar under kepsen när vi ses i Kulturens hus entré.

undefined
Karl Fredrik Mattsson kom 2021 ut med boken "Den rökande joggaren". Röker gör han än, och joggar. "Jag kallar det mikrojogging, inga långa rundor. Jag gör i ordning en kopp kaffe innan jag far ut och när jag kommer in igen ska kaffet fortfarande vara varmt", berättar han.

Det han är exalterad över är slutfasen på ett åtta år långt experiment, ett konstprojekt kopplat till Donald Trump.

– Det började 2016 med att jag satt i stugan och såg Trump bli officiell kandidat för republikanerna. Jag vet att jag tänkte där och då; den där killen är ju klart speciell. Man kanske borde hitta på något?  

Som den konstnär, författare och kreatör Karl Fredrik Mattsson är snurrade idéerna igång. Fyra år tidigare hade han väckt debatt med ett konstprojekt där han lät trycka upp åtta falska enkronorsmynt, ytterst lika de riktiga, men texten på dem löd "Carl XVI Gustaf – Vår horkarl till kung". 

undefined
Enkronorna från 2012 som Karl Fredrik Mattsson stod bakom, med texten "Vår horkarl till kung" på. Han anmäldes för förtal och olaga pengaförfalskning men friades från allt.

Det var 2012, boken om den ofrivillige monarken hade just kommit ut och diskussionerna gick heta. "Horkarlsmynten" spred Mattsson i sitt nätverk runt om i Sverige och personerna som fick en peng uppmanades ringa nyhetsredaktioner för att berätta om sitt fynd. Det blev en hel del medieuppmärksamhet.

– När sedan Trump dök upp kändes det spännande att göra samma grej igen, men internationellt. Jag klurade ett tag på vad det skulle stå på mynten och kom fram till att "Take a dump on Trump" blir bra.

Det betyder fritt översatt "Bajsa på Trump". Så där satt han, 2016, redo att skrida till verket. Dags för pengaförfalskning igen med andra ord, men att förfalska mynt är inget man gör i en handvändning. 

undefined
Trumpmyntet. Mattsson provocerades avTrumps uppsyn redan 2016 och lät trycka upp 22 mynt med texten "Take a dump on Trump", det vill säga "Bajsa på trump".

– Jag aktiverade horkarlsgänget igen så de fixade 3D-skisser och allt. Via en mecenat i Stockholm som gillade idén, fixades finansiärer. Men allt tar tid, det är kostsamt och svårt att förfalska pengar.

Mynten trycktes upp och Mattsson begav sig till staterna med pengar på fickan.

– Då var jag faktiskt lite skraj. Tänk om de skulle hitta mynten i tullen och börja tjafsa?

undefined
Mattsson om projektet med mynten: "Jag har alltid haft lite ont i magen av det här projektet, faktiskt. Det handlar om USA, det är svårt att veta hur det landet fungerar".

Så blev det inte. Han gled in i New York med 22 stycken quarters som nu skulle finna sina omloppsbanor, från östkust till västkust.

– Det var svårare där än i Sverige. Stort land och jag hade inte lika bra nätverk, jag fick slita mer. 

Han for runt i USA i två veckor. Det hela är fångat på film och han visar en liten trailer av dokumentärfilmen som nu är i sitt absoluta slutskede. Där syns bland andra konstnären Mats Wikström från Råneå. Han var i New York samtidigt som Mattsson hösten 2016 och hjälpte till med myntprojektet. Han är även med i Råneå nu när filmen om mynten färdigställs.

– Det blir lite coolt att vi spelade in det sista här uppe. I filmen står det därför "New York 2016", "Stockholm 2020" och "Råneå 2024". 

I trailern får man se hur mynten börjar cirkulera, hur personerna i Mattssons nätverk hamnar i nyhetssändningar runt om i USA, hur de berättar om mynten de "hittat" och hur det hela fångas upp av olika nyhetskanaler.

– Jag satt på håll hemma i Sverige och såg det där ske. Det var svårt hänga med och få en uppfattning om alla ställen där mynten nämndes.  

När han gjorde de svenska kungamynten blev det diskussioner efteråt om ifall något brott begåtts när han förfalskat mynt, men eftersom hans syfte aldrig varit att tjäna pengar på mynten lades anmälningarna ner. Han fälldes inte heller för förtalsbrott eller ofredande.

– Tre privatpersoner, rojalister antar jag, anmälde mig för det, men jag friades från allt. Juridiken i Sverige är ju en sak, vi har yttrandefrihet och en massa sånt. Hur det är i USA vet jag inte, men om jag skulle få problem nu visar det ju att projektet blivit väldigt känt.

Är du rädd?

– Jag har alltid haft lite ont i magen av det här projektet, faktiskt. Det handlar om USA, det är svårt att veta hur det landet fungerar. 

undefined
Karl Fredrik Mattsson

Åtta år efter Trumpmynten dök upp i USA kommer alltså dokumentären om konstprojektet. Det hela klipps till en dokumentär på 30 minuter som Mattsson hoppas ska visas på SVT och runt om i världen. Just nu är han mest glad över att vara i hamn.

– Jag blir tokig när jag inte kan gå i mål. Jag gjorde ett försök 2020 att sy ihop filmprojektet, men det har uppstått många problem på vägen med tid och pengar och annat.

Vad tror du Trump skulle säga om han såg mynten?

– Jag träffade en person förra veckan som sa; "Trump kanske gillar det här?". Det var en ny tanke för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!