Länge leve Bear Quartet

Bear Quartet firar 20 år med jubileumsspelning på fredag i Kulturens hus. Bandets framtid är höljd i dunkel, men enligt Mattias Alkberg är det helt enligt planerna.- BQ lever i ständig ovisshet. Vi hade kunnat sluta redan 1989, säger han.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2009-12-10 06:00
NSD stämmer träff med Mattias Alkberg för intervju. Efter några turer (Restaurang Carlsson i Svartöstaden avbokas i sista stund) träffas reportern och Mattias Alkberg på Kulturens hus. Ett samtal som kommer att handla både om det förflutna och framtiden.
- Själv planerar jag egentligen inte framåt. Jag lever i ett ständigt "nu", säger Mattias Alkberg.
Hur bildades Bear Quartet?
- Jag, Johan Forsling och Peter Nuottaniemi hade spelat i bandet Jennifers tidigare. Sen splittrades Jennifers och vi tre beslöt att fortsätta. Någon gång under hösten 1989 började vi repa tillsammans med Jari Haapalainen (och Magnus Olsson på trummor, reds. anm.). Jari hade spelat trummor tidigare. Han hävdar att vi ville ha med honom som trummis. Men jag är nästan säker på att vi frågade honom om han ville spela gitarr.
Medlemsbyten
Sedan starten fram till idag har Bear Quartet bytt medlemmar ett antal gånger. Magnus Olsson slutade i bandet 1992. Johan Forsling lämnade BQ 1994. Urban Nordh var trummis mellan 1992 och 1996. Björn Olsson, tidigare i The Soundtrack Of Our Lives, spelade i bandet 1997-1998. Sedan 1996 ingår trummisen Jejo Perkovic i BQ. 1997 tillkom keyboardisten Carl Olsson.
Bear Quartet har hunnit med att släppa 14 album under de tjugo år som de hållit på.
Finns det någon skiva som du är speciellt stolt över?
- Ny våg tycker jag är fantastiskt bra. Jag gillar även Eternity Now väldigt mycket. Där använder vi nästan inga riktiga instrument. Men egentligen håller jag allt efter 2000 högre än det tidigare materialet. Vi spelade in My War och Ny våg samtidigt. Där känner jag att BQ upphörde som popband och blev något eget. Vi fick ett självständigt, extremt uttryck. Genrelöst och helt personligt.
Bear Quartet före och efter
- I mitt tycke finns det ett BQ före My War och ett annat BQ efter den skivan. Det är som Peter Nuottaniemi brukar säga om det tidiga materialet: "Det var en jäkligt fin cykel, men nu är den alldeles för liten." Samtidigt hade vi inte varit det BQ vi är idag om inte perioden före 2000 hade funnits.
Hur är det att spela i Bear Quartet?
- Det är extremt. Vi i BQ äger ett fruktansvärt engagemang. Allt ska debatteras. Oavsett vad det gäller så brukar varje liten grej cirkulera genom cirka 80 mejl innan vi har bestämt oss. Samtidigt är det fantastiskt. Grejerna med Bear Quartet hade jag aldrig kunnat göra själv. Det känns om man är del av något som är större än en själv.
Jag har hört att ni är extremt effektiva som band. Stämmer det?
- Ja. Det är nästan ett måste eftersom vi bor i olika städer. På 89 hade vi inga låtidéer klara innan vi träffades för att spela in. Ja, kanske en, Sweet Beaf. Vi repade i tre dagar och åkte i väg för en spelning. Sedan repade vi tre dagar till. Efter det spelade vi in skivan på fyra dagar. Jari (Haapalainen) mixade skivan på fyra-fem dagar. Sedan var 89 klar.
Hur arbetar Bear Quartet när ni gör låtar?
- Förut kom ofta Jari med en helt färdig låt. Sen kom Peter (Nuottaniemi) med en halv roman med textidéer. Vi sållade i textidéerna tillsammans och fick ner dem till en låttext. Sen gjorde jag sångmelodin. Numera försöker vi undvika det upplägget. Vi skickar aldrig demos till varandra. På 89 hade vi olika fragment och idéer som vi höll för oss själva.När vi träffades inför inspelningen presenterade vi idéerna för varandra och gjorde nya låtar utifrån dem.
Apropå nya låtar, har ni någon ny skiva på gång?
- Ja, vi har väl typ fyra nya låtar. I januari tänkte vi börja arbetet med nya skivan på allvar. Sedan hoppas vi kunna spela in den i februari-mars.
Ska ni arbeta på samma sätt med den nya skivan som på 89?
- Nej, vi ska försöka göra på ett annat sätt. Vi tänkte träffas och spela in musiken först, utan text eller sång. Sedan åker vi hem och hittar på texten och sången i efterhand.
Låten är en kopp
- Tänk dig att den här koppen är en låt
(Mattias Alkberg pekar på sin espressokopp). Man kan hälla vad som helst i den där koppen. Men vi vill ha koppen först. Vi tror att det blir bättre låtar på det sättet.
Kommer ni att spela några gamla låtar på fredag?
- Vi har inte spelat gamla låtar sedan Angry Brigade. Det kommer vi inte att göra nu heller. Det är också troligen sista gången vi spelar låtar från 89. Den känns redan daterad. Vi är för gamla för att hålla på och repa in gammalt material.
Och framtiden?
- Jag vet lika lite som du vet. BQ lever i ständig ovisshet. Vi hade kunnat lägga av redan 1989. Vi ska träffas och repa i Stockholm i morgon. Vi skulle lika gärna kunna lägga av då.

Fakta Mattias Alkberg
Namn: Mattias Alkberg
Ålder: 40 år
Bor: Svartöstaden, Luleå.
Startade: Bear Quartet 1989.
Spelar: Gitarr och sjunger i Bear Quartet samt i egna soloprojekt.
Aktuell: Jubileumsspelning med Bear Quartet (20 år) på Kulturens hus, fredag 19.30.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!