Krögare hotade stänga öltälten

Vakterna vägrade släppa in folk - trots halvtomma tält.I alla fall enligt krögarna.I lördags hotade tio av dem att lämna Luleåkalaset på grund av situationen.- Jag tappade lusten helt, säger Andreas Bagiaras, Kafelino.

Foto:

Luleå2009-08-03 06:00
Totalt kaos hade kunnat utbryta på Luleåkalaset. Problemen gällde situationen vid ingångarna till de populära öltälten. Efter tolvslaget ringlade sig köerna långa utanför exempelvis Kafelino i Norra hamn, liksom Valhall i Södra hamn.
Och detta skapade stort missnöje bland tusentals alkoholpåverkade kalasbesökare.
"Lördagen förstördes av att vakterna tyckte att det var roligt att bygga upp en så lång kö som möjligt i stället för att släppa in folk i det halvtomma tältet. Det var helt obegripligt", skriver exempelvis Olle Sjögren i NSD:s blogg aporopå Kafelino.
"Förlorade 50 000"
Andreas Bagiaras, ägare för Kafelino, är lika upprörd själv över den kaosartade situationen.
- Jag hade tillstånd för 350 personer men vakterna vägrade släppa in folk - trots att det var mycket mindre än 350. Min personal räknade och såg att det bara var 190 personer, säger han.
Inför årets Luleåkalaset samarbetade samtliga krögare med ett nytt bolag som försåg dem med vakter.
- Vi hade dubbelt så många vakter i år, fyra stycken. Men de var väl nervösa, klarade inte jobbet.
- Jag förlorade säkert 50 000 kronor på grund av det här, säger Andreas Bagiaras.
Räddningstjänsten
Men den stora anledningen till vakternas försiktighet berodde på de benhårda instruktionerna från Räddningstjänsten och polisen.
Och inför lördagkvällen hade krögarna fått nog. Tio av dem gick samman och tog det gemensamma beslutet. 
- Alla var överens om att stänga och gå hem klockan 18, om inte situationen förändrades, säger Adreas
Leif Renholm, Luleåkalasets områdesansvarige, fick i uppgift att representera krögarna i ett möte med Räddningstjänsten.
Han fanns inte tillgänglig för kommentar under söndagen.
Problemen fortsatte
Andreas Bagiaras berättar dock att mötet hade slutat i enighet.
- Han sa att problemen var lösta. Men tyvärr var de inte det. På kvällen började vakterna och polisen att trakassera oss krögare igen. Jag bönade och bad att de skulle släppa in fler.
Och irritationen var stor bland alla kalasbesökare som inte kom i i tältet.
- Jag fick själv kasta ut tre-fyra ungdomar som hoppade över staketen. Till slut tappade jag lusten helt.
"Sök tillstånd för fler"
Det är Räddningstjänsten som ger krögarna tillstånden som reglerar besökarantalet. Men Patrik Lindfors, jourhavande räddningsledare i Luleå under helgen, håller inte med om att vakterna var för restriktiva.
- Nu ska vi hålla oss till verkligheten. Problemet är snarare att krögarna vill ta in många fler än vad de har sökt tillstånd för. Varför söker de inte tillstånd för fler då, när de vet att det blir köer? säger Patrik Lindfors.
En anledning till det kan vara att fler besökare kräver skarpare säkerhetsåtgärder - större tält, fler utrymninsgvägar, fler vakter.
- I och med det ser krögarna alltför stora kostnader, så därför söker de tillstånd för fler.
Men Kafelinos krögare hävdar att insläppen stängde när det endast var 190 personer i tälten?
- Det kan vara svårt att hålla räkningen för vakterna ibland. Men vi har filmat på plats, så att vi kan kolla i efterhand. Och det var inte bara 190 personer när jag var där under lördagsnatten, säger Patrik Lindfors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!