I juni firar Luleå Pride tio år, men i nuläget vet inte arrangören RFSL om föreningen överlever till dess.
Anledningen till den akuta situationen är att det ekonomiska stödet från Luleå kommun dröjer, delvis beroende på en sen ansökan från RFSL. Föreningen, som fått ett årligt stöd på 700 000 kronor, hoppades på en fördubbling de närmaste tre åren men har inte fått något besked.
– Skulle vi få samma bidrag som tidigare är det lugnt och det är vad det lutar åt på förhand. Men jag som arbetsgivare kan inte bara hoppas att pengar kommer in på kontot. Jag behöver en garanti – det är väldigt jobbigt just nu, säger ordförande Joakim Isaksson Markström. Det är inte roligt att behöva berätta för sin personal och styrelse om att läget är så här illa.
Den 2 november skickade RFSL in sin ansökan om stöd för åren 2021–2023, tidigare har det skett i september eller oktober.
– Jag är självkritisk till att vi inte fått iväg den tidigare, samtidigt har det låtit som att det inte spelar så stor roll. Det ska gå ganska fort, säger Isaksson Markström.
Ordföranden hoppas kunna få ett lugnande förhandsbesked av politikerna innan beslutet är taget. RFSL i Luleå har två heltidsanställda och en halvtidsanställd vars löner snart blir svåra att betala ut.
– Att behöva vänta i tre månader innan man får något sorts förhandsbesked tycker jag inte är rimligt. Vi har hela tiden frågat hur lång tidsfristen är, först för två veckor sedan fick vi veta att det är sex månader. Hade vi vetat det hade vi agerat på ett helt annat sätt.
Isaksson Markström kallar till förhandlingar om att varsla samtlig personal om inte något ekonomiskt löfte från politikerna landar hos honom de närmaste dagarna.
– Om detta inte löser sig finns det stor risk att föreningen går i konkurs alternativt läggs ner. Får vi inget förhandsbesked av kommunen kommer vi kalla till förhandlingarna med facket, då får vi se vad det leder till. Men som det ser ut nu har vi inte pengar på kontot för att kunna fortsätta vår verksamhet efter april månad.
RFSL:s ordförande vill poängtera att de haft ett bra samarbete med Luleå kommun och har tillsammans gjort mycket för hbtqi-personer i området.
– Det har varit så himla tråkigt om vi var tvungna att lägga ner. Luleå Pride firar tio år i år och vi vill uppmärksamma det, det är också en del i varför vi söker större bidrag. Jag hoppas att politiken också vill fira det.