Ger tillbaka till skärgårdsmänniskorna

För filmaren och frilansjournalisten Boris Ersson avspeglas passionen för skärgården i yrkeslivet .Nu visar han delar av sina bilder på ett alldeles särskilt sätt med ”Sjömärken”. – Det här är ett sätt att ge tillbaka till skärgårdsmänniskorna, säger han.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-08-04 07:43

Redan i entrén till Norrbottens museum möts besökaren av en gracil svart ställning i stål. Fyra skärmar är monterade på ställningen där fotografier på människor och natur med koppling till Bottenvikens skärgård syns. 
Ställningen, som ingår i en grupp kallad Sjömärken, är en del av utställningen Möte med skärgårdens människor tillika en förstudie som Boris Ersson driver tillsammans med Norrbottens museum.
Vid första anblick tycks det vara snyggt förpackad skärgårdsinformation.
Och det är det, på sätt och vis, men med en konstnärlig ambition bakom.
Det är nämligen inte bara fotografier, utan snarare en ingång till personernas liv genom att de berättar om sig och sina liv för betraktaren.
– På varje skylt kommer det att finnas fler berättelser så att man kan gå vidare, säger Boris Ersson som vaskat fram fotografierna ur sitt eget bildarkiv på 25 000 bilder från Kvarken och Bottenviken.
Men hur ska detta då gå till?

Om man tittar riktigt noga ser man att varje skärm har ett litet svart märke i botten. På märket ska det finnas ett nummer man ringer till, eller adress att logga in på, (en ”mediaport” med Boris Erssons egna ord) så att man kan ta del av den fortsatta berättelsen.
– Ett system ska byggas upp ungefär som en facebook-sida. Man loggar in som användare, säger han men poängterar också att idén inte är helt utarbetad än.
– Det är det som ligger i förstudien.

Idén till skyltarna med berättelser fick Boris Ersson förra sommaren när han befann sig på seglats med egna skutan Måsen på Ulvön utanför Höga Kusten. Där fick han ta del av en kvinnas berättelse om sitt liv och tänkte: ”Hur skulle jag kunna få ut de här berättelserna på ett enkelt och bra sätt?”
– När man seglar letar man hela tiden efter sjömärken och landmärken. Då fick jag idén; varför inte göra en utställning ute i landskapet – ett sjömärke, säger Boris Ersson.
Skyltarna skulle vara som en blandning mellan information och konstverk.
– Det här är inte myndighetsskyltar utan mer kulturhistoriska berättelser, säger Ersson.
När modellen var klar var det dags att prova den utomhus, se om den klarade väder- och vindförhållandena.
Och det gjorde den.
Boris Ersson har haft modellen utomhus i sin trädgård hela vintern och knappt en skråma syns på bilderna.
Tanken är att förstudien ska leda till att skyltarna får sitta uppe permanent i skärgården.
Jag och fotograf Maria Ekman hjälper Boris Ersson att montera upp ställningen i Norra Hamn för att visa den i sitt rätta element. Samtidigt som vi pratar kommer människor från hamnen fram och betraktar ställningens bilder.
Boris Ersson berättar inlevelsefullt om varje bild och vilken inspirationskälla resorna på Måsen varit, om människor han mött och vars historier han så hett drömmer om att få förmedla. 
Det låter som ett livsprojekt, säger jag.
– Det är ett av dem, säger Boris Ersson och ler.
– En av de viktigaste uppgifterna som filmare, journalist eller fotograf är att använda sin yrkeskunskap för att föra fram människors liv och berättelser. Det här är ett sätt att ge tillbaka till skärgårdsborna, säger han.

De första skyltarna monteras upp i Piteå skärgård den 21 augusti. Även skärgården vid Höga kusten kommer sannolikt att få skyltar utplacerade.
Men hur det kommer att se ut i Luleå skärgård är enligt Ersson fortfarande osäkert.
– Vi vet inte men vi hoppas ju. Det är ett frågetecken på grund av att Norrbottens skärgårds nya organisation inte har kunnat ge ett bra besked, säger Ersson.
Hans vision om sjömärkena sträcker sig dock längre än till Luleå skärgård.
– Tänk dig hundra sjömärken som står i sin lokala miljö men som pekar åt de andra. Ett nät av hälsningar över havet, säger Boris Ersson med glittrande ögon.
Andrea Thür

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!