Sedan början av juni har krogarnas öppettider förlängts och sommarvädret har lockat ut många norrbottningar på stan. Det ljusnar för restaurangbranschen – samtidigt som det ställer krögarna inför nya utmaningar.
I Luleå har bristen på kockar länge varit ett välkänt problem och den senaste tidens smäll mot krogarna har inte gynnat branschen. När lättnader i restriktionerna blir verklighet har redan många bytt yrke.
– De riktigt duktiga och professionella har tvingats hitta nya arbeten under pandemin. Det har varit en flykt på kompetens – branschen kommer ha tufft i många år framöver på grund av det. Det är så pass många som tvingats sluta och kanske inte återvänder, säger Anton Edelsvärd, på CG Bar och Allstar.
Emma Laiti, vd för Börje Olsson, berättar att de höll hårt i kökets "nyckelpersoner" när de tvingades till åtgärder och höll Friends stängt i tre månader. Många med henne trodde att varslad personal skulle stå i kö för att återvända när branschen återhämtade sig, men det har blivit tvärtom.
– Det är många som vi har varit tvungna att varsla som nu lämnat branschen, de jobbar i butik eller på andra platser som har bekvämare arbetstider än vad vi har. Det kallas obekväma arbetstider av en anledning. Det kan nog bli svårt att få tillbaka dem som lämnat, säger Laiti.
Christer Andersson, på O´Learys, håller med om att branschen ställs inför ett stort dilemma och har anpassat öppettiderna efter att extrapersonal ska kunna ha andra yrken eller utbildningar dagtid. Han ser framför sig att det kan bli dragkamp om kompetensen i Luleå vid ytterligare restriktionslättnader.
– Då kan det bli huggsexa om personalen, det kan det nog bli. Blir det mer tryck på restaurangerna behövs mer personal, men vi har inte svaret på det ännu – vi lever i limbo. Just nu har vi i alla fall tillräckligt med personal för att kunna servera fyra personer per bord, säger Andersson.
När personer med många år inom yrket byter bana tvingas ny personal utbildas och många tror att det kommer märkas tydligt kring borden i Luleå framöver.
– Man får skola upp dem från noll och då blir det annorlunda, man kan inte gå ut på krogen längre och ha samma servicekrav som man kunde för några år sedan, säger Emma Laiti.
Anton Edelsvärd håller med:
– Det kommer vara jobbigt, vi kommer fixa det så klart men det kommer kännas av, säger han.
– Det gäller att kavla upp ärmarna och utbilda folk igen.