David Sundin: "Jag vill att alla ska ha roligt"

Komikern och tv-personligheten David Sundin kommer till Luleå i höst med sin standup-föreställning "Nya svenska ord". För Tidningen Extra berättar han om humorscenen, vad han själv tycker är roligt och vilket norrländskt ord han tycker bäst om.

David Sundin kommer till Luleå med sin föreställning "Nya svenska ord" den 25 september.

David Sundin kommer till Luleå med sin föreställning "Nya svenska ord" den 25 september.

Foto: Daniel Bernstål

Luleå2022-09-01 15:38

David Sundin är känd från bland annat tv-programmet "Bäst i test", 2021 års julkalender "En hederlig jul med Knyckertz" och Melodifestivalen. Han har också skrivit böcker och manus. Förra året utsågs han till Årets manliga programledare på Kristallengalan för "Bäst i test" och på årets gala, som sänds i kväll, har han chans att vinna igen.

Nu är han tillbaka på standup-scenen efter en längre paus. Föreställningen "Nya svenska ord", som blev uppskjuten på grund av coronapandemin, hade premiär i oktober 2021. Efter 35 föreställningar runt om i Sverige förlängdes turnén med en spelsäsong med 38 föreställningar under hösten 2022.

I "Nya svenska ord", som kommer till Luleå den 25 september, försöker han lansera ord som han tycker saknas i det svenska språket.

– Det är nya svenska ord som går som en röd tråd genom föreställningen. Jag försöker sälja in några ord som saknas i det svenska språket och så blir det lite utsvävningar kring det. Det blir lite ordvitsande och annat, men också vanlig standup, säger David Sundin.

Hur fick du idén till föreställningen?

– Jag var med och tävlade i SM i ordvitsar när jag började med standup 2012. Mitt bidrag var att hitta på nya ord. Sedan har jag haft med mig det och gått och funderat på det. Nu hade jag så pass många ord så jag tyckte att det var ett bra tema.

Hur är det att återvända till standup-scenen?

– Det är någonting man fasar och har lite ångest inför. Det är speciellt att stå ensam på scenen. Det är bara en själv tillsammans med publiken som avgör om det är roligt eller inte. Men när man står där och har kul så är det ju bland det roligaste som finns.

Du har varit en del av den svenska humorscenen i ungefär tjugo år. Vad är roligast: Melodifestival, julkalendern, skrivande, "Bäst i test" eller kanske att bli utsedd till Årets programledare?

– Det som är roligast är ofta det som jag gör för tillfället. Nu är jag på en inspelning av "Bäst i test" och jag har skrattat inombords hela dagen när det görs roliga tester. När jag är skådespelare så tycker jag det är roligt och när jag står på scen så är det roligt. Det är variationen som gör det.

Vilken typ av skämt tycker du om?

– Jag vet inte förrän jag skrattat. Det kan vara vad som helst. Ibland skrattar jag åt ett skämt som någon har filat på, men det är också roligt med sådant som inte är med flit. Någonting som är tråkigt eller jobbigt så man skrattar som försvarsmekanism. Jag kan ofta se bananskalen och förstå skämtet som ska komma, men att bli överraskad är roligt för att man inte var förberedd. Det är ofta den typen av humor jag skrattar åt.

Har humor alltid varit en del av dig?

– Ja, det har det. Jag vill att alla ska vara glada och ha roligt och försöker alltid hitta det roliga i varje situation, även i de tragiska.

Var hittar du din inspiration?

– Det som är fantastiskt med inspiration är att man inte har någon aning om var den kommer ifrån. Det sämsta stället att leta inspiration på är samma ställe som man är på. När man skriver standup är standup nästan den sämsta inspirationskällan. Jag försöker hitta den på ett annat sätt. Jag kan få inspiration till standup från historieböcker och jag kan få en filmidé från ett lekland. Man vet aldrig var inspirationen kan komma ifrån.

Du var i Luleå under inspelningen av julkalendern 2021. Hur känns det att snart återvända norrut?

– Det ska bli mysigt att återse Luleå.

Vad ser du mest fram emot i höst?

– Det är att få komma ut och göra den här föreställningen. Att få åka ut och träffa publik och skratta och ha roligt. Jag känner mig väldigt taggad, säger David Sundin.

"Det är nya svenska ord som går som en röd tråd genom föreställningen. Jag försöker sälja in några ord som saknas i det svenska språket och så blir det lite utsvävningar kring det", säger David Sundin.
"Det är nya svenska ord som går som en röd tråd genom föreställningen. Jag försöker sälja in några ord som saknas i det svenska språket och så blir det lite utsvävningar kring det", säger David Sundin.
Tre Norrländska ord

Har du hört huvvaligen?

– Ja, det betyder "vad hemskt, usch".

Vet du vad en pumla är?

– Jag känner igen det, men jag kommer inte ihåg vad det betyder.

Schjoo! (Jo, på inandning.)

– Det är ett bekräftande att "ja, det stämmer". Man kan säga "åh vad dammigt vi har under sängen" och någon kan svara "schjoo" och så blir det rent.

Vilket av orden tycker du bäst om?

– Jag tycker mest om schjoo för det rymmer så mycket. Man kan få in så otroligt mycket innebörd i ett litet ljud som är en kraftig inandning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!