Eva Kvist, operativ verksamhetsledare i Svenska Tornedalingars riksförbund, gick på onsdagen in på polisstationen i Luleå tillsammans med ordförande Terje Raattamaa för att göra en polisanmälan.
– De tog det på stort allvar, berättar hon.
Under eftermiddagen hade de också ett möte med ansvariga i konsthallen. Under knappt en timme pratade de i ett stängt rum om upplevelsen av utställningen.
I konsthallen ronderar samtidigt väktaren Gunnar Pettersson. I vanliga fall är det entrén i Kulturens hus och biblioteket som är första prioritet, men just nu är det annorlunda.
– Vi tittar till utställningen med jämna mellanrum. Det har inte hänt något som jag känner till, men det har varit lite åsikter om utställningen.
Ett konstverk som består av knivar genom lagböcker är larmat.
När mötet avslutats bjuds pressen in. Förutom Eva Kvist och Terje Raattamaa närvarar Marie Wallstén, enhetschef för den del av Kultur- och fritidsförvaltningen där konsthallen ingår, och Hans Sundvall, konststrateg som var konstnärlig ledare för konsthallen när Anders Sunna bokades in.
Eva Kvist är en av de som är avbildade i Anders Sunnas målningar. Hon ser den för första gången i verkligheten idag.
– Jag blir ledsen. Jag kämpar för upprättelse för min minoritet och för framtida generationer. Folk blir illa berörda, upplever att tavlan är makaber och till och med att den innehåller ett hot mot vår minoritet.
Själv kände hon inte till konstnären sedan tidigare. Hur hans släkt har behandlats är ingenting som hon menar att hon var varit inblandad i över huvud taget.
Det hon har velat ta upp med konsthallens företrädare är var gränsen går för den konstnärliga friheten.
– Det här är konst som väldigt tydligt anspelar på hat mot folkgrupp och dessutom en nationell minoritet som redan ligger.
Terje Raatamaa vill som förbundsordförande även lyfta arbetsgivaransvaret när det kommer till hat, hot och förtal.
– Det blir en arbetsmiljöfråga.
Marie Wallstén är nöjd med samtalet.
– Vi välkomnar också att det prövas rättsligt.
Varken hon eller Hans Sundvall är överraskade över innehållet i utställningen.
– Det kan man räkna med när man bjuder in Anders Sunna, han jobbar ju med politisk konst, säger Hans Sundvall.
Det finns också bilder på alla landshövdingarna i en nazisymbolik, var det något ni reagerade på?
– Han har använt de här symbolerna tidigare, och vi vet att det är hans formspråk, säger Marie Wallstén.
– Konstens viktigaste funktion i samhället är ju att väcka frågor, skapa debatt och att kanalisera känslor, så att samtal kan föras, och det tycker jag att den här utställningen är ett gott exempel på, säger Hans Sundvall.
Konstnären Anders Sunna kommenterar polisanmälan via telefon.
– Enligt mina planer går allting som det ska just nu. Jag kan bara se positivt på det här. Vissa saker måste komma till ytan och jag visste att det här kommer att röra om i grytan ordentligt. Det är det som behövs, eftersom ingen tar upp det.
Att länsstyrelsen inte har reagerat förvånar honom samtidigt inte.
– De väletablerade brukar vara tysta. De vet hur man ska sköta det här utan att konstnären ska få uppmärksamhet.
En del av dina verk väcker associationer till nazismen, hur tänker du där?
– Ser du några hakkors? Nej. Utställningen handlar om makt och vem som ska få berätta sin historia och när passar det att den ena historien inte får komma fram.
Sunnas släkt förlorade sitt renmärke 1980, utsattes för tvångsförflyttning 1986 och 2019 förbjöd Sametinget och länsstyrelsen tillsammans deras renmärke, berättar han.
– Det här är något som ingen vill röra i med tång ens. Över 50 år har passerat och under tiden har man tillåtits förfölja en samisk familj. Inte ens media har bevakat det. Ett svenskt samhälle bygger på demokrati och rättvisa, vad gör det då att jag inte får berätta från min familjs perspektiv, vad är det som gör att jag måste hålla käften?
Hans familj pratar meänkieli och han kritiserar både sitt tornedalska och sitt samiska arv plus svenska, norska och finska staten, länsstyrelsen, Sametinget, STR och makten i det stora hela.
NSD har sökt Lotta Finstorp, en av de porträtterade landshövdingarna, om en kommentar.
Hon avböjer via sms: "Yttrandefriheten är stark och viktig att värna i Sverige. Kulturen ska vara fri i en demokrati."