Böcker på resande fot

Böcker som plockas upp, läses och sedan lämnas vidare på valfri plats för att en annan nyfiken läsare ska kunna ta del av litteraturen. Det kallas Book Crossing.Nu har fenomenet nått Stadsbiblioteket och Luleå.

Foto: Maria Ekman

Luleå2010-07-26 06:00

Utanför ingången till Stadsbiblioteket i Luleå står en liten metallåda med öppet lock. I lådan trängs böcker i olika storlek och genrer.

Går man närmare så ser man att varje bok är försedd med en liten vit klistrad lapp på omslaget och med en likaledes vit lapp instoppad bland sidorna. Ett id-nummer står prydligt skrivet på lappen.

Tanken är att vem som helst som passerar och som är sugen på att läsa en bok, ska välja ut och ta med sig en bok, läsa ut den, skriva en kort kommentar på bookcrossing-hemsidan om var boken hittades, vad man tyckte om den och sedan lämna den vidare på valfri plats till nästa eventuella läsare som upprepar proceduren.

Det kallas Book Crossing, är helt gratis och fenomenet har varit igång sedan 2001. I Sverige finns drygt 7 500 medlemmar just nu.

Till Luleå och Stadsbiblioteket introducerades projektet i början av juli denna sommar.
Den 5 juli registrerades första boken.
- Det är en kul grej som vår chef uppmärksammade och drog igång, säger Kristina Sandström.

Chefen hon syftar på är stadsbibliotekets Ann-Catrine Westerberg och nu under sommaren förvaltas idén vidare av bibliotekarierna.
-Idén med book crossing är att böcker inte ska stå olästa, att sprida böckerna och läsningen och att man kan följa dem, säger Kristina Sandström vidare.

Böckerna som erbjuds kommer från biblioteket men är inte de ordinarie låneböckerna.

I bookcrossing-lådan finns både deckare, kärleksromaner och för tillfället en ungdomsbok.
Drygt sextio böcker lades ut från början.
Nu finns det "femton, tjugo böcker", gissar Kristina Sandström.
- Sedan kommer vi att fylla på utifrån behov, säger hon.

Om man vill skriver man en liten kommentar på hemsidan, kanske en rad om vad man tyckte om boken.
- Det roliga är om folk lägger kommentarer så man kan följa boken, säger Kristina Sandström.

Men för att man ska kunna följa varje bok krävs att den som tar upp boken och lånar den för läsning registrerar bokens id-nummer på hemsidan bookcrossing.se.

Och lite respons på fenomenet har Kristina Sandström och hennes kolleger på stadsbiblioteket märkt av, trots semestertider.
 - Man har märkt av det för att det har försvunnit böcker ur boklådan och därmed har folk också uppmärksammat det, säger hon och berättar att det även kommit ett par kommentarer om några av böckerna som tagit sig vidare ut i världen med sin läsare.

Stadsbibliotekets book crossing kommer att pågå sommaren ut.
- Sedan får vi se, säger Kristina Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!