Systrarna skrev barnbok om resa längs Torneälven

Systrarna skrev en barnbok om sina hemtrakter Tornedalen – för barn att känna igen sig i, och för att väcka intresset hos dem som inte vet. ”När vi var barn fick vi läsa om när de satt i körsbärsträdet, men jag hade aldrig sett ett sånt”, berättar Carina Kero Esberg.

Carina Kero Esberg, Kiruna, och Sofia Kero Åkerman, Pajala, har gjort en barnbok om Tornedalens kultur och historia.

Carina Kero Esberg, Kiruna, och Sofia Kero Åkerman, Pajala, har gjort en barnbok om Tornedalens kultur och historia.

Foto: Sofia Kero Åkerman

Litteratur2020-10-13 17:21

Tant Hilla följer Torneälven med flotte för att ta reda på vart allt vatten tar vägen. På färden upptäcker hon många spännande platser och berättelser att utforska. Det är utgångspunkten för boken ”På resa längs Torneälven”, där området skildras i ord och bild.

Planerna har funnits i flera år:

– Redan 2016 skrev jag till Sofia ”men ska vi inte ta tag i den nu”, säger Carina Kero Esberg, som skrivit och illustrerat boken tillsammans med sin syster Sofia Kero Åkerman.

De bestämde sig för att började samla in material för att se vad de kunde få ihop.

– Ju mer vi kollade, desto mer hittade vi. Det finns hur mycket som helst, och mycket som vi inte hade vetat om. Vi hade till exempel aldrig hört talas om att en kyrka drogs ner i älven i samband med islossningen en gång för länge sedan.

Torneälven var i fokus redan från början.

– Vi ville skriva något som handlar om oss här uppe. Då kändes Torneälven som en självklar plats, just för att den har varit, och fortfarande är, så viktig för alla som bor här.

Systrarna kommer från Pajala, där Sofia bor kvar. Carina har flyttat till Kiruna och har tidigare gjort barnböcker om Kiruna. ”På resa längs Torneälven” är deras första gemensamma projekt.

– Vi har både skrivit och illustrerat den tillsammans, skickat fram och tillbaka och hjälpts åt. Sofia är jätteduktig på att se detaljer, medan jag kanske är lite bättre på att få ihop en röd tråd.

I Carina Kero Esbergs tidigare böcker har hon målat i akvarell, men denna gång är illustrationerna gjorda digitalt på ritplatta. 

Boken är skriven på svenska, men de har även vävt in de två minoritetsspråken meänkieli och nordsamiska, som talas längs älven.

– Det är väldigt kul att berätta för barn, de är så nyfikna och vetgiriga. Och det finns så otroligt mycket att skriva om. Vi har fått sålla en hel del.

Därför finns också planer på en fortsättning:

– När vi började prata om boken frågade folk ”visst har ni med den platsen och den historien?”. Om vi får ihop tillräckligt med material kanske vi reser tillbaka hem igen, och ser de platser vi inte fick plats med en gång till. 

Med boken vill de väcka nyfikenhet kring Tornedalens rika kultur och historia, hos barnen som bor i Norrbotten, men även för barn utanför länet.

– När vi var barn fick vi läsa om när de satt i körsbärsträdet, men jag hade aldrig sett ett sånt. Det känns också som att barn i södra Sverige inte kan så mycket om allt som finns är uppe. Vi vill att de ska få veta att det här området finns, och bli intresserade av att veta mer, säger Carina Kero Esberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!