Sápmi blir nästa års tema på bokmässan i Göteborg

Sápmi och rymden blir nästa års teman på Bokmässan i Göteborg. ”Superspännande och jättekul”, säger Lea Simma vid Tjállegoahte – författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, som redan planerar för fullt.

Lea Simma, verksamhetsledare för Tjállegoahte i Jokkmokk, är redan i gång med förberedelserna inför nästa års bokmässa.

Lea Simma, verksamhetsledare för Tjállegoahte i Jokkmokk, är redan i gång med förberedelserna inför nästa års bokmässa.

Foto: Carl-Johan Utsi

Litteratur2023-10-02 12:13

Lea Simma är verksamhetsledare för Tjállegoahte och är redan i gång med förberedelserna inför nästa år. 

När vi når henne på måndagsförmiddagen sitter hon i bussen på väg hem efter vad hon beskriver som ”intensiva dagar” på årets bokmässa Göteborg.

– Vi har spånat och satt i gång några arbetsgrupper för att få ihop det, vi ska ta fram ett program och en gigantisk monter. Sen blir det att vi får starta hela bokmässan 2024 med invigningen.

Varför tror du att Sápmi blev utvald?

– De hade tänkt på Sápmi länge, och nu blev ju också samiska författares böcker både etta och tvåa i omröstningen till Årets bok, och sen alla Augustpriser. Den samiska litteraturen syns alltmer i svenska medier, säger hon. 

Årets bok är folkets litteraturpris där läsarna själva får rösta. Vinnaren utses av Bonniers Bokklubbars medlemmar, som får välja mellan tolv nominerade titlar.

”Folk som sår i snö” av Tina Harnesk blev etta och ”Straff” av Ann-Helén Laestadius kom tvåa i årets omröstning.

– Dels har vi haft fantastiska författare som gjort ett otroligt bra jobb, dels känns det som att den samiska kulturen överlag är på frammarsch. Den syns i konstvärlden, på Venedigbiennalen, och filmer har också fått stor spridning internationellt. 

– Sedan tror jag också att det har mycket att göra med hur samhället ser ut nu, att man har andra sätt att se på världen, med klimatförändringar och så, säger Lea Simma.

Tjállegoahte – författarcentrum Sápmi i Jokkmokk startade som projekt 2018. 

– Sedan dess har mycket hänt i samisk litteratur på svensk sida. Vi jobbar brett med skrivarkurser och föreläsningar, vi har bokcirklar och stöttar samiska författare i deras författarskap.

En samisk skönlitterär översättarutbildning har också startats på HDK-Valand i Göteborg.

– Det har rullat på bra, det var ett väldigt naturligt steg att också få komma med på bokmässan, så det var kul att vi fick inbjudan. Det har varit intensiva dagar.

Vad ser du framför dig nästa år?

– Jag tänker att det blir en stor fest, framför allt, att visa upp all den bredd som samisk litteratur är och har varit, som muntlig berättartradition och jojk. Det blir också spännande att försöka få in andra konstformer, som musik. Årets tema Judisk kultur hade till och med mat på plats, det blir kul att få en så stor scen och visa upp allt det här, berättar Lea Simma.

"Sápmi-temat på Bokmässan 2024 kommer att utforska samisk kultur från Alta-hällristningarnas tid till nutid, särskilt mångfalden inom samisk litteratur, inklusive muntlig och skriftlig tradition. Tema Sápmi presenteras i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte, som är 2024 års hedersgäst, och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi", skriver Bokmässan.

Bokmässan 2024 arrangeras den 26–29 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!