NY BOK
Ira lyssnar (Ira guldal, Ira guldala)
Eva Stina Sandling, text och bild
Till nordsamiska: Miliana Baer, lulesamiska: Lisa Gaelok
Tornedalica
I takt med att urfolkens livsutrymme hotas av det moderna så ökar de konstnärliga uttrycken för bevarandet av det traditionella. Och i takt med att de stora språken tar över har de små vaknat till en kamp om sin existens. Så är det i alla fall med de samiska språken.
Eva-Britt Sandling beskriver kampen om det ursprungliga ur ett barns perspektiv. Lilla Ira som är stor nog att cykla på riktig cykel tar sig fram till ställen där det händer saker: folk samlas, pratar, sitter bekymrade framför teven. Något är i görningen. Och hon har även förmågan att lyssna på marken, träden och djuren, det har farmor lärt henne. Farmor som finns i minnet och som foto på nattygsbordet. Man ska fråga om lov när man tar något från naturen. Så det gör Ira när hon plockar pinnar och kvistar till sin vägspärr.
För hon har förstått att stora maskiner ska ta det lilla i sin väg, träden och allt, och det måste ju vara fel. Så Ira och kompisarna inklusive katten blir aktivister. De spärrar vägen för maskinerna vars förare inte lyssnar på något NEJ, de har ju hörselkåpor på.
Klart man vet hur det går. Och så sitter man där inför myndighetspersoner och säger förlåt. Och katten då – blir hon en martyr i kampen för djurens rätt till orörd natur?
Det är inte många ord i "Ira lyssnar", de korta texterna ligger på helsidesbilderna som tunna djurspår. Frågan om landskapets öde kan en bild bäst förmedla – sidorna är collage av teckningar, målningar, foton av tidningstext, dockor och textilier med mera. Eva Stina Sandling är ju en konstnär, mest känd för sina Norrbottensmotiv. Hennes bilder är oerhört starka och suggestiva uttryck för grundstämningen i skeendet: det svagas vanmakt inför övermakten. "Ira lyssnar" är långt ifrån traditionell barnlitteratur och kräver omläsningar innan den riktigt öppnar sig.
Texten är på svenska, nord- och lulesamiska – en lättillgänglig minispråkkurs för den intresserade?
Genom "Ira lyssnar" har den prestigefyllda serien om norrbottnisk gruvhistoria nått sin slutpunkt. Efter stora forskningsteman slutar man med en barnbok – det blir som ett litet rött spår i den vita snön där det hela började för länge sedan. Ett modigt val av förlaget.
Seriens tidigare delar: "Malmens land" av Staffan Hansson och "Hjalmar Lundbohm: ledare, samhällsbyggare och mecenat" av Curt Persson.