Så vill valets vinnare värna litteraturen och läsandet

Eleverna måste få läsa mer i skolan. De måste också ha tillgång till bemannade bibliotek. Så lyder huvudbudskapen i den litteraturpolitik som partierna i det nya regeringsunderlaget står för.

Sex av tio elever saknar skolbibliotek. Partierna är eniga om att det ska finnas bemannade bibliotek för alla.

Sex av tio elever saknar skolbibliotek. Partierna är eniga om att det ska finnas bemannade bibliotek för alla.

Foto: Kallestad, Gorm

Litteratur2022-10-02 16:07

Sveriges Författarförbund har frågat de politiska partier vad de vill med litteraturpolitiken. Svaren från partiernas kulturpolitiska talespersoner redovisas i förbundets tidskrift ”författare”, något otajmat utkommen först veckan efter valdagen.

Mest intressanta är förstås svaren från de fyra partier som nu bildar regeringsunderlag. En av frågorna handlar om hur de ser på litteraturens roll i dagens samhälle:

– Vi ser det som en del av den intellektuella infrastrukturen. Litteraturen är mycket viktig både för enskilda individers utveckling och för hur samhället som helhet ska utveckas. Det är särskilt viktigt att barn och unga får ta del av många olika berättelser. Det är så man ser hur andra människor lever, vilket kan öka förståelsen för andras livsval och situation, men också insikten om vilka möjligheter man själv har, säger liberalernas Christer Nylander.

– Framför allt bidrar litteraturen till bildning, vilket är en viktig förutsättning för demokratin, anser sverigedemokraternas Bo Broman.

– Litteraturens roll i samhället ska inte underskattas. Här ryms både fakta, kunskap och fantasi, vilket lägger grunden för fria människor, kreativitet och demokrati, tycker moderaternas Kristina Axén Olin.

– Läsning bidar till lagring av kunskaper och erfarenheter och kan tas fram ur långtidsminnet vid problemlösning. Läsning tränar också den empatiska förmågan och bidrar till ett rörligt intellekt, menar kristdemokraternas Roland Utbult.

Vad är då den viktigaste litteraturpolitiska frågan?

– Att läsning får större utrymme i skolan och att alla elever får tillgång till skolbibliotek, enligt Christer Nylander.

– Ett stärkt och moderniserat biblioteksväsende är en grundförutsättning för att öka läsandet, hävdar Bo Broman.

– Att få barn att upptäcka läslusten! Att behärska det svenska språket är en nyckel till framgång i samhället, menar Roland Utbult.

– Uppvärdera bildningens och kulturens roll i ett fungerande samhälle, svarar Kristina Axén Olin.

Sex av tio elever saknar skolbibliotek. Partierna är eniga om att det ska finnas bemannade bibliotek för alla. Mindre skolor kan lösa det via samarbete med allmänna bibliotek.

Att läsningen måste prioriteras i skolan är de också överens om. Moderaterna vill till och med öka skoldagen med en timme, tänkt att ägnas åt läsning och matematik. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!