Maria Skotte Pekkari bor i Unbyn tillsammans med mannen Karl Johan och barnen Vilhelm, 14, Matilda, 11, Albin, 5, och Nils, 3. Just nu befinner hon sig i den långa sommarsemestern som är lärare förunnat. Till vardags arbetar hon alltså som låg- och mellanstadielärare – tidigare i Luleå och nu i Unbyn.
Det var genom jobbet hon fick inspiration till sin första bok "Hockey, bänkvärmare och bögar" (2019), som handlar om 13-åriga hockeyspelaren Adrian som blir kär i sin kompis Robin.
– Som lärare vill jag såklart förmedla lusten att lära, men även att man får vara vem man vill. Jag upplever att det kan vara känsligt för elever att utgå i från sig själva i diskussionsövningar, det är lättare för dem att utgå från en romangestalt, berättar Maria Skotte Pekkari.
2018 var första gången hon lät sina elever diskutera Adrian och Robins kärlek. Då var historien än så länge bara ett råmanus i Marias dator.
– Det var faktiskt eleverna som peppade mig att försöka få boken utgiven.
Efter refusering av de större förlagen valde det mindre förlaget Idus att ge ut ungdomsromanen. Och sedan dess har det rullat på. Bland annat föreläser hon på skolor om normer och hbtq-historia.
På boksigneringar har det hänt att människor kommit fram och kritiserat hennes val att skriva en ungdomsbok om en homosexuell hockeyspelare.
– Men det är aldrig barn som gör det, utan bara vuxna.
Knappt ett år efter debuten kom Maria Skotte Pekkari ut med sin andra bok. ""Juni – Ibland behövs det lite sommar även på hösten", som också den berör ett ämne författaren tycker är viktigt.
– Juni är det tysta maskrosbarnet, som har en sjuk mamma och ont om pengar. Men det får inte bli för tungt, så boken kan ändå beskrivas som feel good.
Inspirationen till gestalten Juni fick Maria Skotte Pekkari genom att tänka på sin egen skoltid.
– Det är först i efterhand som jag förstod att flera av mina klasskompisar måste ha haft det knapert hemma. Barn som är fattiga, eller på andra sätt har det svårt hemma, är bra på att dölja det, säger hon och fortsätter:
– I dag tror jag att fattiga barn har det ännu svårare. Det finns mobiltelefoner, som både är en statussymbol i sig och som gör att man kan visa upp att man har råd att åka utomlands under sommarlovet.
Nu är Maria Skotte Pekkari aktuell med sin tredje bok. Den här gången har hon skrivit för betydligt yngre barn. "Ellis och cykeln" är en bilderbok med illustrationer av Lotta Ekholm och vänder sig till barn i ådern 3–6 år. Historien handlar om Ellis som lär sig cykla och budskapet är att det krävs tålamod för att lära sig något.
– Min son Nils hittade på Ellis och en kväll när jag skulle natta honom och Albin ville de höra en god natt-saga om Ellis.
Ellis gillar att måla naglarna och har superhjälte-egenskaper. I boken framgår det inte vilket kön Ellis har.
– Men jag skriver inte heller "hen", utan använder bara namnet Ellis. Barnen kan läsa Ellis som kille, tjej eller vad de vill.
Dina böcker kännetecknas av sensmoral. Är det viktigt att barn- och ungdomsböcker är uppfostrande?
– Det kanske är en lärarskada, skrattar Maria Skotte Pekkari och fortsätter:
– Av någon anledningen fångar det mig att skriva så. Och jag tror också att det får med sig barnen och kan motivera dem – både till att läsa och till att våga vara sig själva.