Filmen har visats i svensk TV varje år sedan 1982. Konstigt, tycker Sam Neil, som gör rollen som tempelriddaren Brian de Bois-Guilbert. När han fick höra om den svenska traditionen twittrade han:
”Svenskarna, Gud välsigne dem, har återigen bevisat att de, trots att de är bland de mest rationella i världen, en gång om året är tokiga – när de ser på Ivanhoe.”
Romanen skrev skotten Walter Scott för 200 år sedan. Han var, enligt svårkontrollerad uppgift, en av världens mest lästa författare i sin samtid.
Hans mest populära verk var just ”Ivanhoe”, som utspelar sig i slutet på 1100-talet, när kung Richard Lejonhjärta dragit ut på korståg och saxare och normander strider om makten hemma i England.
Boken blev en milstolpe i litteraturhistorien. Det var den första roman vars handling utspelar sig på medeltiden och den befäste Walter Scotts roll som upphovsman till genren historiska romaner.
Berättelsen är fiktiv, men bygger delvis på fakta – som ibland inte stämmer. Bland annat har orter och personer namn som kom till först senare. Häxbränningen som hotar romanens Rebecka är en (o)vana från senare tid – och striderna mellan saxare och normander har ingen riktig förankring i historien.
Läsarna översåg med allt sånt. De älskade hur Scott blandade gamla skotska myter med noggranna beskrivningar av modiga, kraftfulla hjältar, stark spänning och romantisk kärlek.
Historierna stärkte den skotska nationaliteten och stoltheten. Många romanfigurer talade ”scottska”, en skottska kryddad med ålderdomliga ord, påhittade för att ge tidskänsla.
Speciellt för ”Ivanhoe” är även att det är första gången som Robin Hood finns med som den sorts hjältefigur som sedan återkommit i otaliga äventyrsberättelser, samt att skildringen av judar är otidsenligt sympatisk.
Walter Scott hade drabbats av polio i unga år, vilket spolierat hans militära drömmar. I stället hade han blivit advokat och börjat skriva poesi, för vilket han blev enormt uppskattad. Hans ”The Lady of the Lake” översattes bland annat till tyska och tonsattes av Franz Schubert. Sången ”Ellens dritter Gesang” har kallats för ”Schuberts Ave Maria”. Bland Beethovens ”25 skotska sånger” finns också texter av Scott.
Sina romaner skrev han under pseudonym. Den första hette ”Waverley” och av de följande 28 blev alltså ”Ivanhoe” den allra största succén.
Den kom ut 1820, samma år som ”Trollkarlen från norr” blev adlad.
Sir Walter dog 1832, 61 år gammal.