Deckare utklassar andra genrer på biblioteken

Semester är för många lika med mer tid att läsa. På Stadsbiblioteket i Luleå är det främst deckare som efterfrågas. "Det ska vara spännande, och många gillar nog verklighetsflykten", säger Birgitta Kostet Öhgren, bibliotekarie. Och barnen de har sina favoriter, karaktärer som många känner igen.

Tove Alsterdal toppar listan över mest lånade böcker hittills i år, med sin kriminalroman "Slukhål". (Arkivbild)

Tove Alsterdal toppar listan över mest lånade böcker hittills i år, med sin kriminalroman "Slukhål". (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Litteratur2022-07-27 20:00

Under vinterhalvåret ser utlåningen ut på ett visst sätt, och mycket av litteraturen som flödar runt är kurslitteratur. Sommartid är det annan typ av läsning som kan skönjas i utlåningslistan.

– På sommaren är det mer lustläsning. Nu är man ju mer ledig, det syns tydligt, man söker lite lättare läsning, säger Birgitta Kostet Öhgren. 

På topplistan över de tio mest lånade titlarna hos stadsbiblioteket så är nio av tio kriminalromaner. Mest lån på biblioteket har deckaren Slukhål av Tove Alsterdal haft, en historia som utspelar sig delvis i Malmberget, där en man i berättelsen spärrats in i en källare och lämnats för att dö.

Lustläsning säger du, borde vi inte läsa något mer uppmuntrande?

– Ja det kan man fråga sig. Men många gillar nog spänningen och verklighetsflykten. Och feelgood-litteratur är ju en genre som har exploderat. Det kommer jättemycket feelgood, många behöver det också. Kanske ännu mer under sommaren. 

Vad är det som gör en bra deckare tycker du?

– Det ska vara spännande, och så ska det inte vara för lätt att förstå hur det hänger ihop, men man ska inte vara helt bortkollrad. Det får inte vara för snårigt. Och för mig är verklighetsbasen viktig, att man känner "det skulle kunna hända här".

Deckare som det pratas om i tv, radio och på sociala medier får en skjuts i att väcka läsintresse, och även de som utspelar sig här uppe i norr.

– Det är roligt att läsa när man känner igen platserna.

Vad läser du själv i sommar?

– Just nu har jag tre böcker på gång. Jag lyssnar på Anne Holt ”Det elfte manuset”. Sen läser jag en följetong i DN, också en deckare. Och så läser jag boken ”Askans dotter” av Ilaria Tuti, den är annorlunda. Lite annat tempo. 

Bland de mindre barnen är det gamla bekanta som ännu står starka när det är dags för bokstund. Böcker om Bamse lånas ut mycket. Likaså de om Alfons, Pettson & Findus samt Mamma Mu och Kråkan. 

– Titlar som står sig är nog såna som också är roliga att läsa för de vuxna. Och att man som vuxen känner igen dem, från sin egen barndom, säger Birgitta Kostet Öhgren.

De något äldre barnen lånar gärna "Handbok för superhjältar", "Dagbok för alla mina fans", "Musse & Helium" samt böckerna i serien Lassemajas detektivbyrå. 

Mest utlånade titlar 2022

1. "Slukhål" av Tove Alsterdal

2. "Fädernas missgärningar" av Åsa Larsson

3. "Isbrytare" av Kristina Ohlsson

4. "Löpa varg" av Kerstin Ekman

5. "Polcirkeln" av Liza Marklund

6. "Befriaren" av Tina N Martin

7. "Obscuritas" av David Lagercrantz

8. "I dina händer" av Malin Persson Giolito

9. "Elva änkors man" av Denise Rudberg

10. "Dalskuggan" av Viveca Sten

Fotnot: Statistiken gäller utlåning på Luleås stadsbibliotek januari-juli 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!