Ann-Helén Laestadius: ”Stöld”
”Läsaren får uppleva friheten i naturen med en ibland öronbedövande tystnad som hotar att spränga trumhinnorna. Boken bjuder på inlevelse, värme och stark dramatik. Den är skriven med säker hand. En vacker skildring av renskötande samers vardag.” (Monika Luiksaar Lund 3/2 2021)
Stina Jackson: ”Ödesmark”
”Hon överträffar sin första roman med den nya ”Ödesmark”. Det är en så väl sammansatt berättelse med utpräglade figurer att den håller läsaren fången under alla 350 sidorna.” (Jan Bergsten 21/4 2020)
K-G Bergström: ”Nöd och död – Den ryska ockupationen i norr 1809”
”Det var kriget i stort och smått: kringströvande ryssar, svenska soldater på väg mot norr liksom nöd och lidande i största allmänhet. Visst har vi synliga monument från den tiden, som ryssgraven i Alvik. Om allt detta skriver K-G Bergström många tänkvärda ord. Det mesta är väl dokumenterat sedan tidigare men Bergström kryddar sin text med lokala detaljer.” (Kjell Lundholm 8/4 2020)
Elin Anna Labba: ”Herrarna satte oss hit”
”En sorgesång viktig att lyssna på, ett viktigt kapitel om Sveriges och samernas historia” (Ingemar Nilsson 18/2 2020)
Göran Greider: ”Hon vars hjärta var som mitt”
”Göran Greider visar hur Märta finns med i Dan Anderssons diktning, att det bakom denne postumt framgångsrike poet stod en okänd kvinna.” (Jan Bergsten 19/10 2020)
Åsa Larsson: ”Fädernas missgärningar”
Åsa Larsson har ett driv stilen, och språket är liksom tidigare bland det bästa vad gäller svenskt krim-skrivande. Hon levandegör karaktärerna och gör dem trovärdiga och långt ifrån enkelspåriga.” (Ingemar Nilsson 6/10 2021)
Peter Englund: ”Söndagsvägen”
”Peter Englund har åstadkommit en utomordentlig berättelse även om den ibland belastas av för många tidsmarkörer. Det inledande kapitlet satt perfekt i sin skildring av tiden, men får tyvärr återkommande upprepningar. Hans kriminalberättelse är läsvärd.” (Jan Bergsten 18/8 2020)
Tove Alsterdal: ”Rotvälta”
”Tove Alsterdal är bra på att väva berättelser och gå på djupet i människors skrymslen och vrår, likt en storm orsaka rotvältor där sanning och det vedertagna ställs i nytt ljus.” (Ingemar Nilsson 15/10 2021)
Agneta Pleijel: ”Dubbelporträtt”
”Parallellt med det grova 80-årsporträttets tillkomst lyckas Pleijel via sin kortroman skapa ett dubbelporträtt som är mer sparsmakat och sympatiskt, nyanserat till njutning tack vare ett exakt och känsligt språk.” (Hans Olov Ohlson 29/9 2020)
Johanna Hedman: ”Trion”
”Det är stilistiskt snyggt och det är smart, men det är inte särskilt drabbande. Samtidigt går det inte att förneka att ”Trion” absolut är en jättefin debut.” (Ida Stiller 26/8 2021)
Liza Marklund: ”Polcirkeln”
”I ett fiktivt landskap i norra Sverige, med Piteälven som blodåder, utspelar sig ett brutalt brott med ett spann av fyrtio år mellan brottet och uppdagandet. Är det en thriller? Nja. Snarare ett drama, med en upplösning i brott. Närheten till Kjell Sundvalls skildringar av ett ”Norrbotten” ligger dock snubblande nära, även om det är kvinnor i huvudrollerna här.” (Maria Vedin 4/9 2021)
Susanna Alakoski: ”Londonflickan”
”Susanna Alakoskis andra roman i sviten om familjen Varjola är kvinno-, samhälls- och industrihistoria, som i hög grad ignorerats, men som nu av författaren berättas virtuost, ordrikt, starkt och intressant.” (Lisa Wede 24/9 2021)
Louise Glück: "Meadowlands"
”I just den här samlingen finner man nog ovanligt mycket av Glück själv, genomkorsad som den är av bikt, personliga analyser och inre uppgörelser. Tonen är ändå egendomligt lätt, vardaglig och fylld av vitsiga och ironiska formuleringar.” (Dan Sjögren 30/12 2020)