”Jag ville skriva den bok som jag saknade som

Den traditionella samiska renskötarkulturen möter den moderna digitala världen med sociala medier och bloggar i Ingá Elin Marakatts ungdomsroman "Sáve Sápmi".

Ingá Elin Marakatts debutroman Sáve Sápmi riktar sig till ungdomar och utspelar sig i hembyn Idivuoma.

Ingá Elin Marakatts debutroman Sáve Sápmi riktar sig till ungdomar och utspelar sig i hembyn Idivuoma.

Foto: Olof Sarri

Litteratur2020-02-27 08:00

Huvudpersonen Sáve är 12 år när livet tar en vändning. Kontoret som Sáves mamma jobbar på stänger och hon blir arbetslös. Samtidigt är det en ovanligt snörik vinter, och en järv kommer in i renflocken. Ingá Elin Marakatts debutroman utspelar sig i byn Idivuoma, två mil från Karesuando i Kiruna kommun. Det är också här författaren är uppvuxen i en renskötande familj. 
– Jag har alltid skrivit och läst böcker, det har varit min stora hobby och jag har alltid drömt om att skriva en bok. Jag skriver dikter och noveller, den här boken är det första längre som jag har skrivit. Jag har alltid tänkt att jag skulle skriva en diktbok och så kom den här romanen, säger Ingá Elin Marakatt. 

Hon har studerat litteratur- och kulturanalys och statsvetenskap på Umeå universitet. Men det var en tvåårig skrivkurs som Sametinget i Norge arrangerade som blev startskottet för romanen. 
– Jag skulle skriva om det som händer just nu i det samiska samhället. Det handlar mycket om renskötseln, glesbygden, sociala medier och mycket om hur klimatförändringarna påverkar renskötseln. Det är många tunga ämnen också fast det är skrivet på ett roligt sätt. 

När mamman i boken blir arbetslös så blir hon sjuk och börjar blogga för att kunna hantera situationen. 
– Det blir hennes sätt att överleva, hon blir bloggare och youtuber och berättar om sitt liv. Jag ville skriva om aktuella teman, det som händer just nu i samhället. 
Att det skulle vara en ungdomsroman hade Ingá Elin Marakatt klart för sig från början. 
– Jag jobbade som lärarvikarie i Karesuando på Sameskolan och såg att det inte finns så många böcker på nordsamiska som barn vill och kan läsa. När jag själv gick i femman, sexan och var i bokslukaråldern så ville jag läsa mycket men det fanns inte så många böcker som handlade om mitt liv och det som stod mig nära, som renskötseln och livet i byn, så jag ville skriva en bok som jag själv saknade när jag var ung. 

Ingá Elin Marakatt har skrivit på nordsamiska. Dels för läsarens skull, hon vill att det ska finnas böcker om aktuella ämnen även på samiska. Men också för att nordsamiska är hennes modersmål. 
– Det är det språk som är mig närmast. Och så handlar boken mycket om renskötseln och jag ville få orden och terminologin som finns för renskötseln rätt, det är så speciellt att beskriva det på sitt modersmål. Jag ville att originalet skulle vara på samiska, men det är på gång en svensk översättning. 

Boken utspelar sig på platser som Ingá Elin Marakatt känner väl, och huvudpersonen, Sáve, går på Sameskolan i Karesuando. Sáves mamma blir så småningom en riktig miljöaktivist vilket får konsekvenser för hela familjen. 
– Hon blir extrem på många sätt, jag har haft jättekul när jag har skrivit. Allt kan hända i boken, det finns inga gränser. 
I berättelsen lättas allvaret upp genom humor, något som speglar Ingá Elin Marakatt som person. 
– Blir det för tungt så blir humor ett sätt att hantera saker. När det är kul så går allting lättare, säger hon.  

Till vardags jobbar Ingá Elin Marakatt som journalist på tidningen Ávvir i Norge och pendlar mellan Kautokeino och Idivuoma. Men romanskrivandet har gett mersmak. Boken "Sáve Sápmi" är den första i en tänkt trilogi om huvudpersonen Sáve. 
– Jag har en idé och har börjat tänka på vad som ska hända henne. Första delen slutar ganska öppet, man vill veta hur det ska gå. 

Fakta

Fakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!