Lars Alm växte upp i Kiruna, återvände efter utbildning i Umeå och har jobbat på LKAB och på Esrange. Numera bor han i Lainio.
Han började skriva efter pensionen 2015 och har sedan dess gett ut en roman per år. Trilogin ”Berättelsen om Johan” består av ”Pojken i bäcken”, ”Kvinnan på stigen”, och ”Mannen på väg”. Den är till stora delar baserad på Lars Alms uppväxt och liv. Hans far hade alkoholproblem och själv är han nykter alkoholist sedan 20 år.
– Jag vill visa att trots att man har haft en tuff uppväxt i en dysfunktionell familj kan man göra något åt situationen.
”De försvunna”, som bygger på en sann historia om en flickas försvinnande i Lainios skogar, kom 2018.
Nyligen kom hans femte bok ”Berget, staden och kärleken”, som han beskriver som en relationsroman som utspelar sig under den pågående stadsomvandlingen i Kiruna.
– Historien bygger på en familjs situation, samtidigt som stadsomvandlingen ligger som ett täcke över verksamheten i stan. Centrum avfolkas alltmer, gårdar flyttas och det nya centrumet byggs upp nära Tuolluvaara. Stadsomvandlingen berör, alla har åsikter om den, berättar han.
– Det är ingen gastkramande thriller, mer vardagliga händelser som berör huvudpersonen Per, hans syster Mona, hans två barn och hans relation med förskolläraren Melody. Och det finns något av mig själv i varje bok jag skriver. I de lägen där Per är undfallande är det mycket jag.
Skrivandet är inget som han bara sitter och väntar på:
– Jag får aldrig inspiration i den bemärkelsen att jag känner att ”åh, nu vill jag skriva”. Det enda som gäller är att jag bestämmer mig för att sätta mig och börja. Det kan vara på ett kafé, en flygplats eller var som helst. Det gäller att inte ge upp, att vara tålmodig och ha envisheten. Då kommer inspirationen.
Lusten driver honom att fortsätta:
– Att dikta är att etablera en frizon. Det är bara jag och texten, jag kan göra vad jag vill. Jag är totalt fri i berättelsen. När jag åkte hit till Luleå, 34 mil genom de norrbottniska skogarna, såg jag ödehus och gårdar med julstjärnor i fönstren. Hela tiden föddes nya idéer.
– Till exempel skulle jag vilja skriva om trappuppgången på Trädgårdsgatan 17 i Kiruna på 1950-talet, för där fanns många unika personer.
Och redan finns nya planer. Tillsammans med en pensionerad läkare i Umeå vill han skriva en novellsamling om händelser i Kiruna med omnejd.
– Vi är båda från Kiruna och spelade tidigare i ett rockband som hette The Zeros. Jag har faktiskt redan skrivit den första novellen.