Härliga läsupplevelser för både stora och små

Konst, poesi, julsång – och gamla klassiker i ny kostym. Birgitta Östling tipsar om några av guldkornen bland vinterns bilderböcker.

Några av vinterns mest lockande bilderböcker, till glädje för såväl ung som gammal, enligt NSD:s kulturredaktör.

Några av vinterns mest lockande bilderböcker, till glädje för såväl ung som gammal, enligt NSD:s kulturredaktör.

Foto: Birgitta Östling

Litteratur2020-11-07 09:17

”Hilma af Klint – kartor över osynligheten”

Ylva Hillström och Karin Eklund

Alfabeta förlag

Moderna museet

Den svenska konstnären Hilma af Klint (1862–1944) var en pionjär inom modern konst och abstrakt måleri, känd för sina färgrika och uttrycksfulla verk, fyllda av magi och mystik. Hennes konst har väckt stor uppmärksamhet på senare år och visas på museer runtom i världen. 

Boken med text av Ylva Hillström och illustrationer av Karin Eklund berättar om konstnärskapet med vackra och fantasieggande bilder. Även bilder på flera av Hilma af Klints verk finns med. 

”Kartor över osynligheten” är en härlig konstbilderbok som både barn och vuxna kan ha stor behållning av.  Lämplig för alla åldrar och finns på både engelska och svenska.

”Snigelns visa”

Gustaf Fröding och Charlotte Ramel

Lilla piratförlaget

03 år

En av Sveriges största poeter genom tiderna var värmlänningen Gustaf Fröding (1860–1911). Hans ”Snigelns visa”, som inleds på typiskt ”Frödingvis” med ”Sol! Sol!/ skönt/ lys, lys ljus”, finns med i diktsamlingen ”Mattoidens sånger”, som han skrev på sjukhus och som kom ut några år efter hans död. På Mando Diaos Frödingalbum ”Infruset” från 2012 finns deras tolkning av ”Snigelns visa” med.

Charlotte Ramels varma och roliga bildtolkningar i akvarell ger de välkända orden ännu en ny dimension. En mycket snyggt formgiven bok, såväl i text som illustrationer. Lämplig för de lite yngre barnen, men en fin läsupplevelse även för vuxna. Och ytterligare ett bevis för att det finns poesi för alla. 

”När Johan fick en liten kalv”

Astrid Lindgren och Marit Törnqvist

Rabén & Sjögren

36 år

Astrid Lindgrens och Marit Törnqvists första gemensamma bilderbok ”Johan fick en liten kalv” i nyutgåva känns som den ultimata högläsningsboken för små barn i juletid. En riktig vintersaga om torparpojken Johans familj, om sorgen efter kon Embla som åt en spik och dog, och om glädjen över något som Bäckhultarn tappade i diket. Stämningsfulla bilder i småländsk torparmiljö förstärker känslan i Astrid Lindgrens text. 

Mio, min Mio

Astrid Lindgren och Johan Egerkrans

Rabén och Sjögren

69 år

Även ”Mio min Mio” har kommit i nyutgåva, denna gång med illustrationer av Johan Egerkrans. Han ser likheter med ”Sagan om ringen” i Astrid Lindgrens berättelse och har gjort spännande, sagolika illustrationer som lyfter den klassiska historien till en ny nivå. Det känns modernt och nytt, samtidigt som igenkänningen består. 

Johan Egerkrans har en bakgrund i spelvärlden, och har illustrerat över hundra böcker sedan debuten 2005 med ”Taggtråds-Tim”. Praktverket ”Nordiska väsen” från 2013 blev hans genombrott som författare. Han är även aktuell med en utställning på Seriegalleriet i Stockholm i höst.

Tomtarnas julnatt 

Maria Jönsson

Lilla piratförlaget

Från 3 år

”Midnatt råder. Tyst det är i husen …” Alfred Smedbergs text till ”Tomtarnas julnatt” publicerades första gången i barntidningen Jultomten som utkom 1898. 

Den första bilderboken med den välkända julvisan som grund är fylld av detaljrika illustrationer med humor och lekfullhet, roande för såväl ung som gammal. De små julnissarna far fram över bordet med julmat så knäckformar och barr flyger. De tar skydd för katten bakom julskinkan och plurrar i julgransfotens vatten, det är fart och fläkt och härligt ruschigt.

Maria Jönssons bilderbok, fritt efter Alfred Smedbergs text, skapar en varm julstämning med pepparkaksdoft och förväntan redan i november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!