”Ett högre syfte” av Malin Thunberg Schunke
Under en exklusiv svensexa på den Franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin på en bar där det sker ett blodigt attentat. Hans svenska vänner hinner ut, men Yasin grips misstänkt för mord. Malin Thunberg Schunke debuterar med en mardrömslik skildring av en man som försöker rentvå sig från skuld – medan han försöker överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser. Boken utsågs till årets spänningsdebut 2019. En thriller som ställer intressanta frågor om rättssäkerhet i kriget mot terrorismen.
”Tyll” av Daniel Kehlmann
När tyskösterrikaren Daniel Kehlmann skriver om 30-åriga kriget är den historiska kunskapen ett osynligt men likafullt bärande fundament. Gustav II Adolf gör han till en illaluktande bifigur. Det mörka 1600-talet skildrar Kehlmann i stället utifrån gycklaren Tyll Ulenspiegel, en fräck och fri gatuartist som klär av makten och erbjuder hopp både till läsaren och till de fattiga över vars huvuden han dansar på lina. Det är också hos dem, och hos Tyll, som Daniel Kehlmann har sitt hjärta.
”Jakobsböckerna” av Olga Tokarczuk
Nobelpristagaren Tokarczuks tusensidiga tegelsten är en omskrivning av den polska historien utifrån den historiske personen Jakob Frank, en karismatisk men också djupt problematisk judisk ledare. På lätt och medryckande prosa skildrar Tokarczuk det polska 1700-talets korsbefruktning mellan olika världskulturer och religioner men också människolivets dråpligheter och konkreta detaljer som kunskapen om hur man tvättar bort mensfläckar.
”Odenplan” av Daniel Gustafsson
En pappa glömmer att ge sin son vantarna på morgonen. Hans färd till skolan börjar i en känsla av skuld, där ett helt faderskap står på spel. Och på den korta vägen till sonen vecklar mannens liv ut sig, medan han rör sig i det nyrika stadslandskapet kring Odenplan i Stockholm. Hans existens balanserar på ett stup, han är utbränd, nyskild och smått alkoholiserad. Minnesepisoder från ett liv i Centraleuropa bryter fram och vidgar romanen, till en vacker och vindlande berättelse om det universum som en människa är.
”Berör och förstör. Dikter för unga” i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar
För 30 år sedan gav En bok för alla ut “Kärlek och uppror”, en antologi riktad till unga med verk av 210 poeter. Uppföljaren “Berör och förstör” är en samtida uppdatering med dikter av 79 poeter och ges ut av Rabén & Sjögren. Urvalet är gjort av två poeter för vilka den första antologin blev livsavgörande.
”Folk – Främlingar och vänner – nån du kanske känner” av Emma och Lisen Adbåge
Systrarna Adbåge har redan tidigare imponerat med sina rytmiska dikter för barn. Det här är ännu en samling full med sprittande språkglädje. Det är ömsom tokroligt, ömsom djupt allvarligt, och aldrig tillrättalagt. De diktar om kakor, kroppen, döden och vänskap, på ett sätt som kan vara tänkvärt för både stora och små.
”100 svenska dialekter” av Fredrik Lindström
Visserligen finns det de som kritiserar honom för översättningen av värmländskans ”feschli” men Fredrik Lindströms dialektbok är ändå unik. Här träder han fram både som språkhistoriker och underhållare. Förutom texter om de olika dialekterna är boken utrustad med en batteridriven ljuddel för den som vill höra historier på exempelvis älvdalsmål eller pitemål. (TT)