Döttrarna blev helt fascinerade av det de hörde och uppmanade honom efteråt att skriva ner det som en längre berättelse, vilket han så småningom gjorde – och då tillägnade döttrarna.
Först refuserade flera förlag hans episka fabel, men till slut vågade Rex Colling trycka 2 500 exemplar. Närmast omgående exploderade efterfrågan och på rekordtid köptes mer än en miljon exemplar av boken i Storbritannien och USA.
I dag har den sålts i cirka 50 miljoner och räknas som en modern klassiker – denna ”Watership Down”, på svenska ”Den långa flykten”.
Historien handlar om en flock vildkaniner som i blomstrande maj flyr från Berkshire när människorna hotar att bygga bostäder på deras revir. Ledaren Hassel, synske Femman, tuffe Kronan och de andra flyr genom det engelska landskapet och möter med mod, list och klokhet hot och faror i form av andra djur och människor. Tack vare gott ledarskap, sammanhållning och sund moral klarar de sig och finner en ny frihet och trygghet framme i en koloni vid Watership Down. Namnet kommer från en kulle i Hampshire, nära platsen där familjen Adams bodde.
Adams var god vän med naturhistorikern Ronald Lockley och inspirerad av hans banbrytande bok ”The Private Life of the Rabbit” från 1964. ”Den långa flykten” kom dessutom i en tid då miljörörelsen spirade och blev därför betraktad som en protest mot hur människorna våldför sig på naturen.
Allt resultatet av att en pappa ville roa sina döttrar och fick en inledning i huvudet:
”Det var en gång två kaniner som hette Hassel och Femman. Sedan fortsatte det bara”, berättade han i en intervju med tidningen The Guardian 2015.
För sin berättelse fick han Carnegiemedalj och The Guardians Children Fiction Prize 1972.
Efter nästa roman ”Shardik” blev han författare på heltid:
”Jag var 52 år när jag upptäckte att jag kunde skriva. Jag önskar att jag vetat det lite tidigare”, sa han.
Ingen av hans övriga böcker blev en lika stor framgång som ”Den långa flykten”, men flera av dem handlade också om djur.
”Jag kan bara inte skriva om människor” (I just can't do humans), som han uttryckte det i Guardianartikeln.
I dagarna firas 100-årsminnet av denne Richard Adams födelse, mannen vars mål alltid var att berätta en god historia, helst så bra att det inte gick att lägga ifrån sig hans bok.