Finland firar sin främste romanförfattares 100 år

Väinö Linna, 1900-talets främsta romanförfattare i Finland, skulle den 20 december i år ha fyllt 100 år.

Väinö Linna skulle ha fyllt 100 år.den 20 december.

Väinö Linna skulle ha fyllt 100 år.den 20 december.

Foto:

Litteratur2020-12-20 11:17

 I finska medier har firandet redan pågått ett tag, men finns det något nytt att säga om honom? Efter den så kallade torpartrilogin, ”Här under polstjärnan” (1959–1962), vid endast 42 års ålder, tystnade Linna som romanförfattare, men ställde gärna upp i medier, på seminarier och olika författarträffar fram till år 1984, då han drabbades av en svår stroke. Han avled 1992.

I höst har författaren Panu Rajala publicerat boken ”Päivä tehnyt kieroksensa” (Ett solvarv har gått), en mening som också står på Väinö Linnas gravsten. Den bygger till största delen på gamla intervjuer med författaren, främst språkforskaren Pertti Virtarantas långa serie från 1973–1974. Rajala berättade nyligen i finska radion, om hur bland annat Linnas enorma beläsenhet, trots att han bara hade 6-årig folkskola som grund, hade imponerat på honom när han lyssnade på intervjuerna.

Del två i torpartrilogin, ”Upp trälar”, handlar i huvudsak om inbördeskriget i Finland år 1918 och väckte en väldig uppståndelse främst för att Linna i huvudsak skildrar händelserna ur de rödas, socialisternas, perspektiv. 

Flera historieprofessorer och en del andra kritiserade författarens syn på händelserna 1918, men Linna ställde gärna upp i debatter med sina kritiker, ett typiskt drag hos honom, och argumenterade alldeles utmärkt, lugnt och mycket kunnigt för sin sak. Varken Linnas familj eller släkt var särskilt röda eller ens politiskt radikala. Hans far var torpare på en herrgård men också byns slaktare, så hemmiljön kanske inbjöd till ett slags vidsyn som han sedan hade nytta av i sitt författarskap. Rajala imponerades också av att Väinö Linna kunde se svagheter i sina egna böcker. Slutet i hans genombrottsroman ”Okänd soldat” ansåg Linna inte vara helt lyckat, kanske för att han inte själv upplevt de sista striderna på plats. Rajala betonar också Linnas stora roll i att förändra synen på Finlands historia under 1900-talet. "Okänd soldat" har filmats tre gånger.

Edvin Laines svartvita version från 1955 är fortfarande mycket uppskattad, och populärare än de modernare versionerna i färg från 1985 och 2017. Även som teater har såväl ”Okänd soldat” som "Här under polstjärnan" gång på gång gestaltats på olika teatrar i Finland. För ett tiotal år sedan spelades på Helsingfors stadsteater en modern version av "Okänd soldat"där en av skådespelarna fick publiken att sjunga med i ”Röda gardets marsch”

Den 5 december hade finska YLE ett två timmar långt telefonväkteri om Väinö Linna, och på Självständighetsdagen den 6 december brukar någon av "Okänd soldats" filmversioner visas i finsk TV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!