Elin Wägners gärningar har betydelse även i nutid

Elin Wägner (1882–1949) tillhörde den första generationen av svenska feminister, den första generationen av författare som skrev om kvinnors vardagsliv. Hon var också pacifist och blev den andra kvinnan i Svenska akademin.

"Mycket av vår samtid vilar på Elin Wägners gärningar", skriver Eva Bergsten Sundberg.

"Mycket av vår samtid vilar på Elin Wägners gärningar", skriver Eva Bergsten Sundberg.

Foto:

Litteratur2020-04-17 06:35

NY BOK

Ulrika Knutson

Den besvärliga Elin Wägner

Historiska media

Elin Wägner har varit den kvinna som vägt tyngst av sina generationskamrater. Det var hon som skrev om hur hennes jämnåriga vänner slet som kontorister i "Norrtullsligan"1908, om hur dubbelmoralen blomstrade när dessa kvinnor vågade ha ett sexualliv. 

Hennes författarskap omfattar 30 böcker. Många är idag helt bortglömda, men Ulrika Knutson gör oss bekanta med några, bland annat "Pennskaftet", kallad en feministisk bibel, och stridsskriften ”Väckarklocka”, som gavs ut under brinnande krig 1941. 

Här möter vi en medelålders kvinna som är pacifist, kväkare och vegetarian, många steg från den unga reporter som skrev berättelser i Helsingborgs-Posten.

Elin Wägner var den unga kvinnan som trots sitt kön fick chansen att skriva sig till en karriär bland alla redaktörer på tidningarna. Men så kom det första världskriget som en svart skugga. Pacifismen och kvinnosaken blev ett. Hon arbetade för Röda korset och tog initiativ till Rädda barnen. Samtidigt var hon en av många som upprördes över hur det tyska folket fick betala för kriget. 

När Tyskland skulle följa Versaillesfördraget skapade de tunga avbetalningarna på krigsskulden och den maktlöshet som den tyska eliten kände en jordmån för ryktesspridning.

Trupper från de afrikanska kolonierna hade stridit på kejsarrikets sida och hyllats för sitt mod. När franska trupper från Afrika styrde över livet i södra Tyskland spreds rykten om vildarna som våldtog vita tyska kvinnor. Elin Wägner fick i uppdrag att resa i Tyskland med en svensk kyrkoherde för att ta reda på vad som var sant. Det var lätt att skylla på svarta soldater. Men Elin Wägner och kyrkoherde Vall rapporterar att den svarta skammen inte var problemet. Våldtäkterna mot kvinnorna begicks oftare av vita. Trots denna upptäckt förekommer svarta stereotyper i rapporten.

Ulrika Knutson har skrivit en faktafylld biografi som inte väjer för de otrevliga eller omoderna sidorna av Elin Wägner. Hon berättar om hur denna flitiga författare och journalist vinner sina segrar i samhället samtidigt som hon blir bedragen av sin make. Detta är en bok som kräver många noggranna läsningar för att vi ska lyckas begripa hur mycket av vår samtid som vilar på Elin Wägners gärningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!