Deckardrottningen efter senaste boken: "Förlåt mig Harads!"

Tina N Martins deckare har sålts i över 100 000 exemplar i Sverige och översatts till en rad olika språk. Den senaste, Vindguden, utspelar sig till stor del i Harads. Sammanhanget är allt annat än smickrande, erkänner hon.
– Jag vill be Harads om ursäkt. Förlåt Harads!

Författaren räknar med att inte vara välkommen i byn

Foto: Ulrika Vallgårda

Litteratur2024-11-17 00:01

Hemma i 1800-talsvillan i Fagernäs i Boden tillbringar Tina N Martin den mesta tiden i sin roll som författare.

– Författarvärlden är jättekonstig. 98 procent av tiden sitter jag hemma vid datorn, osminkad i myskläder med håret i en tofs. Sedan är det de där två procenten med fart och fläkt då man är ute på stora mässor och deltar i panelsamtal med kända kollegor. 

undefined
Tina N Martin delar sitt yrkesliv mellan att vara författare och att vara lärare.

Hon har nyss kommit hem från en stor krim-mässa i Tyskland.

Hon tycker om att sitta på en scen med stor publik som vill veta mer om hennes författarskap, hon älskar att mingla och uppskattar de lyxiga förlagsmiddagarna.

– Jag känner mig väldigt privilegierad och vet att det är ett nålsöga att ta sig igenom för att nå dit. Jag vet också att även om det går bra idag så kanske det inte gör det imorgon, så jag njuter av det i nuet.

Samtidigt jobbar hon fortfarande kvar två dagar i veckan som svenskalärare i Luleå gymnasieskola.

– Jag har jättesvårt att släppa läraryrket. Eleverna, kollegorna, undervisningen och pulsen – allt det ger mig energi.

undefined
Manuel Narvaez gläder sig åt hustruns framgångar.

Tina N Martin bjuder på kaffe i vardagsrummet när hennes man Manuel Narvaez går förbi i hallen. Han gläds åt hennes framgång och läser alla hennes böcker.

– Det är jättehäftigt hur det kan bli i livet, säger han.

undefined
Tina N Martins make Manuel Narvaez har läst alla hennes böcker.

I höst har hon kommit ut med den fjärde deckaren i serien om den Luleåbaserade polisen Idun Lind och människorna i hennes sfär. Men den här gången tar bokens handling också ut läsaren på en långresa i världen. Det handlar om flickan Nadira som växer upp i Syrien när landet drabbas av krig och om hennes flykt som så småningom tar henne till Sverige.

2015 och åren efter det träffade Tina N Martin själv många ungdomar som flytt från Syrien. Det väckte tankar som har legat och gnagt i bakhuvudet. 

– Jag tror att när vi svenskar tänker på krig så är det något som känns ganska omodernt, något som fanns på 1930- och 40-talen, och inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Syrien är ju inget u-land utan hade en välfungerande infrastruktur och ett välutbildat folk. Och så händer detta, att det blir krig och halva befolkningen flyr.

undefined
Tina N Martin bor i Boden alldeles intill Svartbyträsket.

Att skriva om människor i ett land hon aldrig har besökt var inte så svårt som man skulle kunna tro. 

– Det finns massor av material – böcker, dokumentärer och artiklar – att ta del av. Jag gör alltid mycket research men har aldrig gjort så mycket research som till Vindguden, jag släpade hem kilovis med litteratur från biblioteket.

När hennes förläggare hade läst första utkastet av boken fick hon kapa 100 A4-sidor.

– Boken hade kunnat bli 800 sidor och det är inte så bra för en deckare, berättar hon och skrattar.

En betydligt större utmaning var att hitta information om de svenska flyktingförvaren.

– Jag höll på att ge upp innan någon som jobbar på förvaren, personal som är anställd på Migrationsverket, ville prata med mig. En del av dem har velat vara anonyma.

undefined
Tina N Martin har i höst kommit ut med sin fjärde bok, Vindguden, i serien om kriminalinspektör Idun Lind. De tidigare heter Befriaren, Åskmakaren och Sorgsystern.

Det uppdiktade flyktingförvaret i Harads har en central betydelse i handlingen. En svårt sargad kropp hittas i älven och det visar sig att han kommer därifrån.

Att just Harads blev arenan för de fruktansvärda brott som begås i boken har två skäl.

– Dels behövde jag en by med vansinnigt mycket skog. Dels är Harads unikt på så vis att, trots att det är en så liten ort, tar den stor plats på den svenska scenen tack vare Arctic Tree och Arctic Bath. Haradsborna är duktiga på att jobba tillsammans inom turistnäringen och dra nytta av varandras verksamheter.

undefined
Hemma i 1800-talsvillan Fagernäs skriver hon sina böcker.

I Vindguden vänder hon på perspektiven.

– Vad händer i en sådan by när den starkaste spelaren plötsligt håller på att glida ut ganska ordentligt i kanterna för vad som faktiskt är lagligt och tar ett kliv ut i mörkret? Följer de andra med då? Hur länge är de andra spelarna beredda att hålla tyst för att rädda sitt eget familjeföretag – lägger man locket på eller vågar man larma?

Tina N Martin skriver helst om saker som gör henne upprörd. Hanteringen av flyktingar i Sverige är en sådan sak.

– Jag måste vara lite förbannad och misstänksam när jag börjar skriva. Men sedan skruvar jag ju till allting.

undefined
"Jag skriver om saker som gör mig upprörd", berättar Tina N Martin.

När hon besökte Harads i samband med bokreleasen var hon därför ganska orolig.

– Stackars Harads! De var så himla glada i byn att jag skulle skriva en bok om dem, men jag sa: Vänta tills ni har läst den. Så vi hade en jättebra kväll och de var stöttande och positiva, men jag bad verkligen om ursäkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!