Elin Marakatt skrev manus och regisserade den samiska skräckfilmen ”Unborn Biru” (Ofödd djävul) med Sofia Jannok i huvudrollen våren 2022. Filmen bygger på en samisk urfolksberättelse och spelades in i Kautokeino. Den hade norsk premiär vid Tromsö filmfestival den 17 januari i år och världspremiär vid Sundance filmfestival i Utah, USA.
Tidigare har hon även skrivit barn- och ungdomsböcker. I maj kommer nya boken ”Vår i Sápmi/GiddaSámis”, en tvåspråkig pekbok för de allra yngsta.
– Våren är en speciell tid här i norr. Det händer så mycket, naturen vaknar till liv. Boken passar för barn mellan ett och tre år, och är ett sätt att introducera Sápmi för dem. I slutet av boken finns lite information om Sápmi och det samiska, säger hon.
Orden presenteras på både samiska och svenska, och varje ord följs av ett verb. Allt har anknytning till det som är traditionellt samiskt, som "mamma kör skotern", "renen betar" och "hunden skäller".
För illustrationerna står Anna-Stina Svonni från Jukkasjärvi, som numera bor i Kiruna.
– Vi har jobbat tillsammans med boken, funderat på vilka ord som hör till våren, vad som händer här i norr, med naturen och den samiska kulturen. Vi har valt ganska vardagliga, enkla ord, som finns både på nordsamiska och svenska, berättar Elin Marakatt.
Anna-Stina Svonni har ritat och målat hela sitt liv, bland annat verk som visats i gamla Kiruna centrum.
– Det var där jag fick syn på hennes konst. Jag tänkte att det skulle passa perfekt som illustrationer till boken. Hon har gjort jättefina bilder, det här är hennes första bok, säger Elin Marakatt.
Redan i juni kommer andra boken i serien. Den har titeln ”Fest i Sápmi”.
– Då blir det födelsedagskalas, avslöjar Elin Marakatt.
Hon gläds åt att ett stort förlag i Sverige vill ge ut böcker om samer och samisk kultur.
– Och på samiska också, att lyfta språket och kulturen till hela Sverige. Det är speciellt kul att de yngsta barnen får ta del av samisk kultur redan när de är små.
Till boken hör även en film om hur man uttalar orden i boken, inlästa av Elin Marakatt.
Senast gjorde du en skräckfilm, och nu en barnbok. Var det svårt att ställa om?
– Jag tycker det går bra, jag har ju jobbat med barnböcker innan också. Men det är ju lite av en utmaning att röra sig i många olika genrer, säger Elin Marakatt.