Bokreans godbitar enligt NSD Kulturs recensen

Årets bokrea är i gång. NSD:s kulturredaktion har gått igenom utbudet och valt ut några av de böcker som föll NSD:s recensenter i smaken.

Vi har valt ut några av de böcker från årets rea som föll NSD:s bokrecensenter i smaken.

Vi har valt ut några av de böcker från årets rea som föll NSD:s bokrecensenter i smaken.

Foto: Dan Hansson

Litteratur2020-02-25 06:00

”Bomullsängeln” Susanne Alakoski

”Den bästa prosan kan vara den som är fylld av ord som sjunger och håller takten. Ord som är de rätta, korrekta och som beskriver verkligheten som den var och är. Berättelsen sjunger av stadens ljud och den taktfasta melodi som finns på fabriken”, skrev Eva Bergsten Sundberg.

”Ålevangeliet” Patrik Svensson

”Fördjupa dig i denna märkliga kombination av fiskeminnen, litterär naturvetenskap och existentiella förtecken”, uppmanade Kjell Lundholm.

”Kärlekens Antarktis” Sara Stridsberg

”Det är sällan romaner berör så att ögat blir vått också hos en manlig recensent. Det gör Sara Stridsbergs nya roman där hon skildrar ett mordoffer. Det är ett mästerligt berättargrepp och med ett språk som hela tiden fängslar”, var Jan Bergstens uppfattning.

”Förlåten” Agnes Lidbeck

”Lidbecks roman vaggar in mig i en familjs vardag och jag känner mig lagom engagerad, lite uttråkad, för att sedan, i en mening, öppna en annan dörr bakåt som gör berättelsen intressant. Skickligt är ordet”, formulerade Ingemar Nilsson i sin recension.

”Den stora utställningen” Marie Hermansson

”Det är samma klara språk och träffande gestaltningar som alltid. Njutbart, speciellt när det kommer till miljöskildringar. En underhållande historielektion är sammanfattningen av ”Den stora utställningen”, tyckte Solveig Nordmark.

”Geniet från Breslau” Lena Einhorn

”Historien, dåtidens samhällsutveckling och de ibland avancerade kemiska processerna blir beskrivna på ett både begripligt och berörande sätt. En upplysande och upplyftande läsupplevelse är det”, kom Hans Olov Ohlson fram till.

”Kommer de, så skjuter jag oss” Bernt Hermele

”Han berättar om en verklighet som också jag, som trodde att jag visste en del om svensk trettiotalshistoria, läser med stigande förvåning. Bernt Hermeles bok är en nyttig påminnelse om vår egen 1930-talshistoria”, skrev Tomas Bresky.

”Jag for ned till bror 2018” Karin Smirnoff

”Hennes berättelse är avancerad och det är en stark debut. Den är den första riktiga höjdaren i den norrbottniska berättarkonsten sedan Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittula”. Augustprisnomineringen är motiverad”, ansåg Jan Bergsten.

”Vi for upp med mor” Karin Smirnoff

”Karin Smirnoff skriver som ingen annan, omedelbart och utan omvägar. Dessutom har hon något att berätta. Det är underhållande läsning”, var Jan Bergstens bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!