Blygt blev mästerligt om Svenska akademien

Svenska akademien skakades när Matilda Gustavsson avslöjade ”Kulturprofilen”.

Matilda Gustavsson ger en balanserad, välskriven och nyansrik skildring av den kungliga institutionen Svenska akademien och dess förbindelser med våldtäktsmannen, ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnaud.

Matilda Gustavsson ger en balanserad, välskriven och nyansrik skildring av den kungliga institutionen Svenska akademien och dess förbindelser med våldtäktsmannen, ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnaud.

Foto: Thron Ullberg

Litteratur2019-12-04 06:00

NY BOK

Matilda Gustavsson

Klubben

En undersökning

Albert Bonniers förlag

”Kulturprofilen” var Jean-Claude Arnaud, gift med akademiledamoten Katarina Frostenson. Gustavssons undersökning ledde till akademiledamöters avhopp och att 2018 års utdelning av Nobelpriset i litteratur inställdes.

I år delades i stället två Nobelpris i litteratur ut och valet av en av pristagarna, Peter Handke, visar att tillståndet i Svenska akademien förefaller oförändrat. Den nye ständige sekreteraren Anders Olsson står under Horace Engdahls befäl. Därför är det så bra att Matilda Gustavsson skrivit en bok om sin undersökning. Vi får veta så mycket mera i en balanserad, välskriven och nyansrik skildring av den kungliga institutionen. Det är mästerlig litterär journalistik.

Jean-Claude Arnaud är en mytoman, utbildad elektriker men lyfter sig själv till höga nivåer inom kulturen. Han får hjälp av makan, akademiledamoten Katarina Frostenson, och startar kulturstället Forum. Det ger en position och makt i kultursfären. Han trakasserar sexuellt och våldtar unga kvinnor som inte vågar anmäla inför risken att de ska gå miste om utbildningar, stipendier, bokutgivningar och utställningar på Forum.

Matilda Gustavsson ger en intressant bild av spelet inom akademien och dyrkandet av Katarina Frostenson. Hennes identitet växte in i akademien, att vara både underground och högtstående, odla ett utanförskap på insidan. Utanför det som Horace Engdahl beskriver som ett ”samhälle med hysteriska drag”.

I en av intervjuerna berättar Horace Engdahl att direktören Anders Olsson uppmuntrade honom att publicera debattinlägget där han beskrev Sara Danius som den sekreterare som sedan 1786 lyckats sämst med sin uppgift. Olsson kallades till slottet för att informera kungen, beskyddaren. Vid det efterkommande torsdagsmötet förklarade Olsson att kungen delade hans, eller snarare Horace Engdahls, uppfattning om Sara Danius. Det ledde till avsättningen av Danius.

Hovet hade då redan dementerat Anders Olsson uppgifter. Det var alltså en lögn som ledde till avsättningen av Sara Danius. Men Horace Engdahl var nöjd, i intervjun med honom säger officerssonen att hans sista kula träffade.

En känd grävande journalist har frågat Matilda Gustavsson hur hon kunde göra jobbet, ”du är ju så blyg”. Grävande journalister brukar vara macho. I boken konstaterar hon att om hon varit macho skulle undersökningen aldrig gått att genomföra.

Matilda Gustavsson.
Matilda Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!