Bladvändare om livet i 1930-talets Tyskland

Världens första sexologiska institut grundades 1919 i Berlin och drevs av läkaren Magnus Hirschfeld, vars idéer var radikala och fick brett genomslag först efter hans död.

Elin Boardy har skrivit "Nätterna på Winterfeldtplatz.

Elin Boardy har skrivit "Nätterna på Winterfeldtplatz.

Foto: Emelie Asplund

Litteratur2020-05-03 09:12

NY BOK

Elin Boardy

Nätterna på Winterfeldtplatz

Wahlström & Widstrand 

Idéhistorikern Lena Lennerhed menar att Hirschfeld haft stor betydelse i Sverige och ledde till att socialdemokraten Vilhelm Lundstedt skrev den första motionen om att avkriminalisera homosexualitet. Hirschfeld utförde världens första könskorrigerande behandling på Lily Elbe (en historia som skildras i filmen ”The Danish Girl” från 2015), skrev böcker (som sedan demonstrativt brändes under Nazitysklands bokbål) och startade en tidning om sexologi.

Nog om Magnus Hirschfeld. I författaren och bibliotekarien Elin Boardys femte roman ”Nätterna på Winterfeldtplatz” är Institut für Sexualwissenschaft bara en del av kulissen, men också en viktig detalj för att förstå i vilken kontext romanen utspelar sig i. 

19-åriga Hedvig flyttar från Göteborg för att testa på friheten i mellankrigstidens Berlin. Hon bor hos sin stränga moster och på kontoret hon arbetar lär hon känna frispråkiga kommunisten Mina. Genom Mina introduceras Hedvig för paret Florian och Heinz (som jobbar på institutet), Therese som drömmer om en könsbekräftande operation (även om det begreppet ännu inte fanns), Erwin som lider av posttraumatisk stress från kriget och den nyfikna och spontana journalisten Cecil. Persongalleriet i romanen kan verka klyschigt, men är ändå mångbottnat. 

Deras fester och samtal tar aldrig slut och Hedvig längtar bort från mostern som tvingar henne att komma hem klockan elva om kvällarna. Utan att säga något flyttar Hedvig till eget boende. Rummet hyr hon av Frau Hoffman (min favoritgestalt!) som ser mellan fingrarna när Hedvig tar hem sällskap, i form av både kvinnor och män, om nätterna. Berättelsen om en tonårings brytning från de konservativa släktingarna till de revolutionära vännerna har många författare gestaltat och historien om Hedvigs uppror är varken nytänkande eller förvånande.  

Som en överraskning kommer inte heller faktumet att allt inte var glatt ens på 1920-talet. Festerna på Winterfeldtplatz övergår till bakfyllor och Nationalsocialisterna växer sig starkare. Ingen går säker, framförallt inte de i det queera community som Hedvig är en del av.  

Boardys roman är redig. ”Nätterna på Winterfeldtplatz” är en bok jag, utan att ha vetat om det, längtat efter att läsa. Dialogen är stark och den säger något. Det här är en roman som är svår att lägga ifrån sig.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!