Andrea Lundgren ger tips i författarantologi

Pär Lagerkvist fick en gång en fråga om hur det gick med hans nya roman: "Det lägger jag mig inte i", svarade Nobelpristagaren. Underförstått: det avgör personerna i hans berättelse på egen hand!

Andrea Lundgren från Vittjärv är en av författarna som medverkar i antologin "Tag och skriv".

Andrea Lundgren från Vittjärv är en av författarna som medverkar i antologin "Tag och skriv".

Foto: Pär Bäckström

Litteratur2020-01-15 06:00

NY BOK

Tag och skriv! 

Fjorton författare om sitt skrivande

Natur & Kultur 

Klas Östergren lägger sig däremot i hur karaktärerna i hans böcker beter sig. Men allt eftersom man formar dem blir ens valfrihet mer och mer beskuren, noterar han. De blir till slut "ren natur". 

Östergren är en av fjorton svenska författare som medverkar i en ny antologi, "Tag och skriv!". Var och en av de fjorton har fått en bestämd fråga att besvara. Åsa Moberg berättar till exempel varför det tog 37 år innan hennes första bok kom ut, en fördröjning som kanske inte känns så uppmuntrande för dem som siktar på att debutera. 

Antologin handlar om allt som kan uppstå mellan pärmar och presenterar också en rad problem man som författare måste ta sig an. Men den ger därtill som alla andra böcker i denna just nu mycket livaktiga genre en rad handfasta skrivartips. "Var idiot, glömsk, galen och lögnaktig när du berättar", uppmanar till exempel avhoppade Akademimedarbetaren Kristoffer Leandoer. 

"Man vill ju inte hamna i någon bok igen", sa Åsa Linderborgs mamma till henne efter dotterns barndomsskildring "Mig äger ingen", och kontakten med pappans syskon bröts. Och hon erkänner direkt: att skriva självbiografiskt är "egenmäktigt och våldsamt, även om man skriver med hjärtat fullt av kärlek".

Genren är ifrågasatt: "Självbiografi", minns hon att Leif G W Persson en gång sa, "äh, det är de svagas värmestuga". Men också Persson har ju skrivit självbiografiskt och alltså gått in i den där stugvärmen.

På skrivarkurser lär man sig inte att skriva, meddelar Nina Wähä. I stället lär man sig läsa och får därmed "nyckeln in till sina egna texter". 

Det vimlar av starka och roliga essäer, spännande tankar och goda formuleringar i samlingen. Samtidigt är det som om författarna vänder blad i sina egna böcker och visar oss en del av vad som finns på botten av deras skönlitterära texter.

Andrea Lundgren berättar i en vacker, tät text om hur hon för att kunna skriva måste bli "ett jorddjur". Det handlar om ett förvandlingsnummer där hon i någon mening tar sig ner till en håla eller ett gryt och gräver fram "språket jag vill ska besitta mig". 

Materialet är indelat i tre avdelningar: Hantverket, Genrer & teman och Författarlivet, men jag tycker nog att flera texter faller mellan de där tre stolarna. Det är inte hela världen, det blir starka texter om litteratur ändå.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!