KULTURDEBATT
I många av Norrbottens kommuner är den lokala Riksteaterföreningen allenarådande hovleverantör av professionell scenkonst. Utan oss – inga röda mattor, inget publikmingel eller uppiggande pausfika. Kulturupplevelser förhöjer och förlänger livet. Alla norrbottningar som mött Britt-Marie (alias Marianne Mörck) när hon var här, håller med till fullo.
Det är scenkonstkvällar som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla, överallt.
Arrangörsföreningar låter som något man kan ha och mista. Men alla aktörer i scenkonstens ekosystem; från teaterchefer och regissörer till skådespelare och turnétekniker vet betydelsen av en lokal arrangörsförening som känner ort och ställe. För att ta det från början: någon måste boka föreställningarna, ta på sig ansvaret att göra ett urval med publikens bästa för ögonen. Man måste känna sin publik; utmana och svara upp mot förväntningar.
Den här tiden på året har länets Riksteaterföreningar fullt fokus på urval av repertoar till 2024–2025 – samtidigt som det är högsäsong för affischering, marknadsföring och arrangörskap in action när turnélastbilar rullar in för ur- och i-lastning. Allt detta arbete sker på ideell basis, högst frivilliga insatser av Riksteaterföreningar och deras medlemmar fördelade över Norrbottens samtliga 14 kommuner. Alla har det gemensamt att man väljer att lägga sin fritid på att förgylla tillvaron för andra. Publikens kärlek och applådtack stänker även på arrangörsledet. Vi vet att vi gör skillnad och kan med gott samvete påstå att vi är samhällsbyggare.
När Norrbotten nu rustar för industriomställning med skriande behov av arbetskraft, inflyttning och ökat bostadsbyggande – riktas strålkastarljuset även på kulturen. Vi vet att det är en viktig del av det goda samhället, det som skapar kitt och sammanhållning, ökad attraktivitet. Riksteatern Norrbotten är redo att göra det vi är bäst på: arrangera mera, för befintliga och tillkommande norrbottningar, även de kommande 90 åren.
Riksteatern Norrbotten