"En lektion i hur demokrati inte ska fungera"

"Under onsdagen fick jag uppleva ett skådespel, så grovhugget att det knappast kvalat in på någon amatörteaterscen", skriver Tomas Bresky i ett debattinlägg.

"Ingen hade någon synpunkt på ett beslut som kommer att bli ett oerhört slag mot en förening och alla de kvinnor som ser en lokal som ett andra hem", skriver Tomas Bresky i ett debattinlägg.

"Ingen hade någon synpunkt på ett beslut som kommer att bli ett oerhört slag mot en förening och alla de kvinnor som ser en lokal som ett andra hem", skriver Tomas Bresky i ett debattinlägg.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Kulturdebatt2022-12-20 16:03

KULTURDEBATT

Kultur- och fritidsnämnden i Luleå var samlad för att besluta att avslå föreningen Sputniks begäran om fortsatt stöd till hyran (110 000 kronor) av sin föreningslokal. Ett bidrag föreningen fått varje år under de 18 år den existerat. Men nu skulle alltså stödet upphöra.

För att riktigt förstå vad som menades begärde Sputniks ordförande Katerina Ekström och jag, medlem i föreningen sedan många år, ett möte med kommunen. Vi ville veta hur de förklarade att man bestämt att säga nej till föreningens begäran om fortsatt hyresbidrag. Vi ville också berätta om hur föreningen arbetar idag och vilka förändringar av stadgarna som planerats sedan september.

De var ett bra möte. Vi berättade om vad Sputnik gör. Föreningen har omkring 200 medlemmar. De flesta är kvinnor från Ryssland, Litauen, Lettland, Ukraina, Belarus, Kazakstan, Turkmenistan och Azerbajdzjan. De är svenska medborgare. De arbetar på många olika områden i samhället, i skolan, i hemtjänsten, inom sjukvården.

Lokalen är en viktig mötesplats. Där stöttar man varandra och hjälper också de som nyligen flyttat till Luleå.

Där diskuteras både samhälleliga frågor och privata problem, barnuppfostran, kvinnors rättigheter och så vidare. Hur fungerar förskolan? Hur fungerar sjukvården?

Ibland behöver någon bara prata. Många har gamla föräldrar, som blir sjuka eller dör långt borta i hemländerna. Kvinnorna finns för varandra.

Nu har Sputnik startat ett språkcafé, där de undervisar ukrainska flyktingar i svenska språket och hjälper dem att förstå förhållandena i Sverige. 

När mötet var slut lovade kommunens företrädare att föra vår information vidare till kultur- och fritidsnämnden, om att Sputnik nu tar fram nya stadgar som ska diskuteras och antas vid årsmötet i februari.

De sa också att vi var välkomna för att lyssna på nämndens möte, som ägde rum i onsdags. 

”Är nämnden klar att fatta sitt beslut”, frågade ordföranden. Tystnad. Så räckte en kvinna upp handen. ”Borde vi inte ha fått föreningens ansökan att läsa igenom?”, frågade hon. 

(Så att ni kan fatta ett korrekt beslut i denna demokratiska fråga, tänkte jag.) 

Tystnad. Mummel. Viskningar.

”Är vi redo att gå till beslut”, upprepade ordföranden. Och så deklarerade några partiföreträdare att de var beredda att säga nej till hyresbidraget.

I övrigt tystnad. Ingen hade någon fråga att ställa. Ingen hade någon synpunkt på ett beslut som kommer att bli ett oerhört slag mot en förening och alla de kvinnor som ser en lokal som ett andra hem. 

Vid det laget bröt jag mot mötesordningen. Jag gick, under protester från ordföranden fram och frågade med hög röst: ”Varför berättade ni inte om att föreningen gör om sina stadgar.” 

Lätt oro i salen medan ordföranden med hög röst upprepade att detta var ett slutet möte: ”Gå ut härifrån!” Jag lovade att lämna salen, vilket jag gjorde.

En lektion i demokrati i Luleå kommun den 14 december 2022: 

  • Underlag framtaget utan att föreningen informerats eller fått yttra sig. 
  • Beslut fattat utan att ledamöterna fått läsa ansökan, som avslogs.                                                                                                                                                                                                                                           
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!