Viktskola – för barnens hälsa

Barn och övervikt är ett känsligt ämne. Hur ska föräldrar ta tag i problemet när barnets viktkurva sticker iväg? På barnkliniken i Gällivare finns hjälp.

Sara Hedström är sjukgymnast och hjälper familjer med överviktiga barn.

Sara Hedström är sjukgymnast och hjälper familjer med överviktiga barn.

Foto: EIJA DUNDER

Kultur och Nöje2015-06-13 05:00

Då, på 1980-talet, var påsarna för lösviktsgodis vita med färgglada cirklar på. De rymde precis så mycket att damen i kiosken hann plocka ihop allt vi under stor beslutsvånda pekade på utan att fullständigt tappa tålamodet. Det vill säga, påsarna rymde väldigt lite, åtminstone med dagens mått mätt. I dag är påsarna för lösviktsgodis mångdubbelt större och i en del familjer är sötsaker inte längre bara något som förknippas med helg och kalas.

– Vi kan se att övervikt hos barn sjunker nedåt i åldrarna, säger barnsköterskan Viola Nilsson.

Tillsammans med sjukgymnasten Sara Hedström ingår hon i det team som håller i viktskolan vid barnkliniken på Gällivare sjukhus. Viktskolan är unik i länet och målet med den är att hjälpa familjer med överviktiga barn att hitta en hälsosammare livsstil.

– Vi försöker att ge dem verktyg. Det viktigaste är att hela familjen är med, det är ett familjeprojekt, säger Viola.

– Om barnen är överviktiga eller lider av fetma är oftast en eller flera av de vuxna i familjen också det. Det handlar om livsstilsfaktorer.

Barnen som är med i viktskolan får möjlighet att ta blodprover, prover som inte sällan visar på avvikande värden. Även barn kan till exempel få förhöjt blodtryck som en följd av sin övervikt.

– Övervikt är ju ärftligt också, det är orättvist. Men vi måste anpassa oss efter det, säger Viola.

De barn och föräldrar som kommer till viktskolan har fått remiss antingen via barnkliniken, primärvården eller skolhälsovården. Viola konstaterar att det i vissa fall har hunnit gå ganska långt när barnen väl kommer under vård för sin övervikt. Det har också visat sig att ju tidigare de överviktiga barnen får hjälp, desto större är sannolikheten att de inte behöver förbli överviktiga upp i vuxen ålder. Dessutom kan föräldrarna lättare kontrollera små barns ätbeteende genom att bestämma över vad som ska köpas hem och inte.

– Det blir mycket svårare att ändra vanorna i tonåren, säger Sara.

Förklaringarna till varför barn i dag är överviktiga i större utsträckning än tidigare är flera. Ett överflöd av läsk, andra sötsaker och sötade produkter som vi äter till vardags är en. Stillasittande i allt högre grad är en annan.

– När det gäller läsk har tillgängligheten och konsumtionen ökat lavinartat de senaste årtiondena. Det är också lättare att få i sig kalorierna genom att dricka dem än genom att äta dem, säger Sara.

– Nu handlar det inte heller om att vi ska köpa en liten påse chips ibland, nu säljs det ofta tre påsar till extrapris. Stora läskedrycksflaskor kostar mindre än mjölk. Den fysiska aktiviteten ser också annorlunda ut. Spontanleken har minskat och ersatts med mer skärmtid. Barn blir skjutsade till skolan istället för att cykla eller promenera. De ägnar sig mer åt stillasittande aktiviteter än tidigare, säger Sara.

Och givetvis kvarstår den vid det här laget urgamla sanningen att barn inte gör som vuxna säger, utan som de gör. På viktskolan slås det också hål på gamla myter, som den att barn inte ökar i vikt bara genom att äta mat.

– Äter barnen alldeles för mycket blir viktökning en konsekvens, säger Sara.

Det är inga mirakelmetoder som lärs ut, istället gäller välkända metoder som att mer grönsaker ska få plats på tallriken. Livsmedelsverkets rekommendationer följs och tallriksmodellen används.

Hur ska föräldrar locka små barn att äta mer grönsaker?

– Variera mycket och låt barnen smaka på många olika sorter. Det kan ta 20 till 25 gånger för att vänja sig vid en ny smak, så ge inte upp för fort, tipsar Sara.

– Servera till exempel lite grönsaker direkt när barnen kommer från förskolan eller skolan och som förrätt innan middagen, föreslår Viola.

Hos viktskolan kombineras lektionerna med föreläsningar för föräldrarna och fysisk aktivitet med barnen. Alla erbjuds individuella uppföljningar och många familjer behåller kontakten med viktskolan under flera år.

Både Viola och Sara understryker att viktskolan inte kommer med pekpinnar och målsättningar som blir övermärktiga. Små delmål med gradvisa förändringar i vanor och rutiner är viktiga, men visst får det finnas guldkanter i tillvaron.

– Unna er något gott en dag i veckan. Om ni går på kalas och vill äta tårta, byt ut den veckans lördagsgodis mot tårt­biten, säger Viola.

– Använd inte mat som belöning. Det finns andra motivationshöjare, som att göra en rolig aktivitet tillsammans i familjen. Guldkant kan gärna betyda annat än något ätbart, säger Sara.

0920-26 28 65

Barnklinikens råd

• Fysisk aktivitet varje dag, minst 60 minuter om dagen.

• Begränsa skärmtiden till max två timmar/dag.

• Vatten som vardagsdryck.

• Ät regelbundna måltider.

• Ta gärna stöd från utomstående, som BVC/skolsköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!