Vikten av att minnas

Henny Utsi Åhlin har skrivit ytterligare en bok som beskriver människors liv och leverne i Nordkalotten under andra världskriget. Hon tycker att det är oerhört viktigt att den tiden skildras och inte glöms bort.

Henny Utsi Åhlins bok "Krigets vindar över Nordkalotten" är fyllda av noveller som alla skildrar människoöden. Foto: Alexander Linder

Henny Utsi Åhlins bok "Krigets vindar över Nordkalotten" är fyllda av noveller som alla skildrar människoöden. Foto: Alexander Linder

Foto:

Kultur och Nöje2009-07-28 06:00
Krigets vindar över Nordkalotten är titeln på hennes senaste bok som innehåller 25 noveller om de dramatiska krigsåren. Det är en fristående fortsättning på novellsamlingen Nordkalotten brinner som utkom 2006.
Berättelserna bygger på fakta med skönlitterära inslag.
- Det handlar om hur kriget drabbade människorna. Och stormaktsspelet, hela världen var ju där. Det är viktigt att skildra eftersom det var i vår egen tid och i vårt närområde. Det är oerhört viktigt att veta vad människor blivit utsatta för. Vi vet inte vilka vi är om vi inte vet varifrån vi kommer, säger Henny Utsi Åhlin.

Henny Utsi Åhlin är född 1930 i Mertajärvi utanför Karesuando. När andra världskriget brakade loss var hon således nio år gammal. Krigets verkningar kändes av i gränstrakterna och släktingar fanns i både Norge och Finland där kriget utspelade sig.
- Det som hände lever kvar i mitt minne och det har fört mig till historiska studier av den tiden, säger hon.
Det har därmed blivit mycket bläddrande i historiska dokument och i minnesböcker från den tiden. Hon har också tittat i gamla pressklipp och gjort många intervjuer.
- Jag har träffat så fantastiskt många människor som fortfarande minns.
En av dessa är Dagny Loe i Berlevåg i Nordnorge. 96-åringen hade en gripande historia att berätta över telefon. Hon greps av tyskarna 1943 då hon deltagit i motståndsrörelsen. Dagny Loe tvingades ifrån sina barn och placerades i ett straffläger.
- Man skriver inte om Dagny Loe utan tårar.
Andra noveller skildrar till exempel vad som hände i ett fångläger i Sibirien och bomberna som föll över Pajala våren 1940.
Henny Utsi Åhlin har skrivit en novell i taget. Efter resercharbetet har hon lagt ned många skrivtimmar per dag. Arbetet med novellsamlingen har pågått i cirka tre år.

Några fler novellsamlingar tror hon dock inte att det blir.
- Nu blir det mest kåserier kan jag tänka. Skriva ska jag förstås.
Henny Utsi Åhlin bor i småländska Eksjö sedan 50 år tillbaka. Norrbotten lämnade hon redan som 17-åring. Hon har arbetat som lärare och vid sidan om arbetat med textil bildkonst, givit ut barnböcker och skrivit kåserier, manus till teaterprojekt, dikter och sångtexter.
Henny Utsi Åhlin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!