"Historien lär oss att vi inget har lärt av historien", ska en gång den tyske filosofen Friedrich Hegel ha uttryckt det i det tidiga 1800-talet. Ja, visst har historiens misstag och dumheter en förmåga att upprepa sig. Nu väntar vi på att ännu en bostadsbubbla ska spricka för vi lärde inget av tidigare spruckna bubblor, från 1630-talets tulpansvindel i Holland till våra egna tidigare bubblor. Och vi lärde inget av historien kring fascismen för nu röstar svenska folket på ett nyfascistiskt parti.
Lär vi inte av historien så är det väl lika bra att avveckla ämnet i skolorna. Men det kanske redan är avvecklat. Det är lätt så intrycket blir ute i samhället. Böcker och filmer om historia säljer visserligen bra, men samtidigt finns en utbredd historielöshet.
I Haparanda försöker man under flera år lyfta fram den lokala historien, vad som hände i gränsstaden under första världskriget. I sommar handlar det om det är tredje krigsåret i projektet "I nålsögat". Haparanda var ett nålsöga, den enda öppningen mellan de krigförande makterna 1914-1918 och fick därför en intensiv gränstrafik och högkonjunktur. När det gick åt helvete för världen, gick det bra för Haparanda.
Häromdagen träffade jag några yngre Haparandabor. De hade inte fått läsa en rad i skolan om den egna gränsstadens dramatiska historia. Om hur bra det gått för Haparanda när det gick åt helvete för världen. De fick inget veta om Krimkrigets påverkan på Haparanda, inte första världskrigets, inte andra världskrigets flyktingströmmar och inte om kriget mellan röda och vita på andra sidan gränsen.
Det är Haparanda inte ensamt om. I Luleås skolor berättas det inget om Luleås roll i andra världskriget, att stan ordnade förråd åt Hitlers arméer i Nordnorge och norra Finland och senare blev en flygbas för USA:s insats i det ockuperade Norge. Berättar Kirunaskolorna om slaget om Narvik och det som hände på den svenska sidan gränsen?
Där försitter skolan en chans att göra historien spännande, att börja i vår närtid och där vi själva bor. Det vore värt att vända på historieundervisningen, börja på 2000-talet och gå baklänges till stenåldern.
Kanske skulle historiekunskaperna fastna bättre. Då Friedrich Hegel, skulle vi också kunna lära oss något av historien. Har vi den förmågan borde allt bli så mycket bättre. Om världen lär av sin historia så blir det en så mycket bättre värld.