”Vi har ofta fullbokat ett helt år i förväg”

Under påskhelgen åker många norrbottningar upp till någon av de många fjällanläggningarna i länet. Kronogård är en av dem som är fullbokade under påsk. ”Här bokar gästerna redan ett år i förväg”, säger ägaren Leif Persson.

Fullbelagt. ”När vi släpper bokningarna för nästa år på skärtorsdagen är det snabbt fullbokat inför nästa år”, konstaterar ägaren Leif Persson.

Fullbelagt. ”När vi släpper bokningarna för nästa år på skärtorsdagen är det snabbt fullbokat inför nästa år”, konstaterar ägaren Leif Persson.

Foto: Patrik Häggqvist

Kultur och Nöje2016-03-26 06:00

1 Vad händer hos er under påsk?

– Hos oss händer egentligen inte så mycket. Våra besökare kommer hit för att njuta på isen, åka skidor och skoter, och ligger på renskinn och pimplar. Man grillar sin korv och steker sitt kött. De softar på om man säger så. Vi ligger 100 meter över havet, högre än Kåbdalis och har fjällnära skog. Och det verkar ju bli skapligt väder i påsk också.

2 Vad lockar folk till er?

­­– Framför allt närheten till kusten. Vi ligger 15 mil från Luleå och drygt 13 mil från Piteå. Om man jämför med att åka upp exempelvis till andra fjällanläggningar så är det mycket längre. Hos oss upplever man en naturnära urskog bara en dryg timme från kusten, här kan man stanna längre på söndagarna och behöver inte åka så tidigt för att vara hemma i vettig tid. Vi och också fördelen att ligga 15 kilometer från Kådalis där de har bra skidbackar så det är många faktorer som spelar in. Vi har bra utrymme för skidåkning, skoter och fiske. Kalfjället börjar ju här så vi är i fjällnära urskog, så det är grunden och vi har alltid full rulle här så det verkar vara ett skapligt bra koncept.

3 Brukar det vara någon skillnad på antalet gäster beroende på hur påsken ligger år från år?

– Nej, det är det inte. Vi släpper bokningar på skärtorsdagen för nästa påsk och redan efter helgen är det fullbokat. Folk bokar gärna ett år i förväg, och många vill dessutom komma tillbaka till samma stuga nästa. Vi har alltid proppfullt. Och skulle en stuga avbokas behöver jag bara ringa första namnet på reservlistan så har jag en ny gäst.

4 I och med att ni har sådan beläggning har ni funderat på att bygga ut?

– Nej, det har vi inte. Vi har 100 bäddar i stugor och 80 husvagnsplatser och rymmer mellan 250­ och 350 gäster. Vi har skaplig beläggning ungefär från Jokkmokks marknad till slutet av april med några helger där det är helt fullbokat. Om vi skulle bygga ut så räcker det inte bara med fler stugor eller husvagnsplatser, då måste vi även bygga ut även servicehus och då blir det dryga investeringskostnader så vi har valt att ligga på den här nivån. Sedan i januari månad kan det vara dåligt om det är kallt.

5 Finns det någon poäng att vara småskalig?

­– Ja, växer man för mycket så får man en växtvärk som man måste hantera. Sedan finns det ju en risk att gamla kunder drar sig undan om det börjar bli alltför långa köer till servicehus och liknande. Då tappar man status. Ska man bygga så måste man bygga ut både logi och servicedelen. Och då har man fått ganska dryga investeringskostnader. Det finns de som under de senaste fem åren sagt att vi ska bygga fler husvagnsplatser, men jag vill inte göra det. 80 platser är lagom och de är utspridda på fem olika områden så att inte alla står på en rad. Visst är det kö i servicehusen under påsk men det ska det ju vara. Jag tror att det är bra att hålla det lite mindre. Det kostar att växa, så det gäller att hitta rätt nisch. Jag tror också att vi ligger en mil i skogen gör att man ligger vid vägs ende gör att statusen lyfts lite på att åka hit. De bilar man hör är antingen på väg hit eller härifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!