Verkligheten ur en annan vinkel

Gestalter, fåglar, 1973.  En bild som har fått sina färger från inspirationshyllans Ajax-flaska.

Gestalter, fåglar, 1973. En bild som har fått sina färger från inspirationshyllans Ajax-flaska.

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2017-05-13 06:00

Bilden har sitt eget språk som konstnären Joan Miró (1893–1983) skapar sin egen poesi av. Han använder vardagliga föremål för att ge form och färg till de bilder och skulpturer som han skapar.

Varje morgon undrade jag hur flickans huvud kunde hålla balansen på bilden som hängde i mitt barnrum. Den var en samling av olika föremål som tillsammans blev en kvinna utan att de hörde ihop. Minnet av affischen gör mig jävig när jag nu för första gången ser en större utställning med Joan Mirós verk. Hans bilder och skulpturer är spännande att utforska. De öppnar en annan bildvärld för dem som möter hans bildspråk för första gången i så här många olika verk.

De som kliver in på Waldemarsuddes utställning får fråga sig var nyckeln finns till bilden eller skulpturen som ställs ut. Lite hjälp får vi, av de föremål som fått följa med från hans museum i Barcelona. Saker som han samlade och använde. Former och färger från en Ajaxflaska som ger linjen i en bild och färgen som skapar spänning i en affisch.

Joan Miró var en av de konstnärer som var en del av surrealismen under 1920-talet i Paris. Det sägs att han var så fattig att han svalt och fick hallucinationer som han sedan återgav. Han arbetade ofta med collage och inspirerades av de stora mästarna på Paris museer.

När vi ser en tandborste såg Miró ett föremål som både kunde vara en arm och en vinge. När vi ser en landskapsmålning ser han en målarduk som han kan fylla med innehåll.

På Waldemarsudde får vi se många av hans sena skulpturer, bilder och affischer från den stora samlingen som idag finns på Kristianstads museum. Nils Tryding, som lyckades med att samla in alla de 154 originalaffischerna, har låtit Kristianstads konsthall och museum ta över dem. Tack vare denna donation får vi chansen att se hur Mirós affischkonst utvecklas från 1930-tal till hans sista affischer från 1980-talet.

Den första affischen gjorde han 1937 för att stödja den spanska republikens kamp mot Franco och fascismen. Den katalanska identiteten återkommer som motiv i flera av bilderna. Han gjorde även affischer för fotbollslaget Barcelona FC, liksom för Unesco och Amnesty. Ett stort antal av affischerna speglar också Mirós intresse för musik och litteratur.

Miró har gjort många stora offentliga verk. Det mest kända är väggkonsten i Unescos byggnad i Paris. På Waldemarsudde får vi se en film om hur detta verk kommer till. De två spanska konstnärerna Picasso och Miró stödde den demokratiska regimen i Spanien i inbördeskriget mot Franco. Picasso skapade bilden som visar terrorbombningarna i Guernica, Miró hjälper dem som samlar in pengar med en affisch som sätts upp över hela Paris. Han ber om en franc till de utbombade i Spanien. Idag är hans verk värt många hundra miljoner.

konst

Joan Miró Vardagslivets poesi Waldemarsudde, Stockholm Utställningen pågår till den 4 juni
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!