Västkustens lyxiga badhotell blev Gällivares barnkoloni

Under 22 år var Åsa på Västkusten en del av Malmberget. Åtminstone för malmbergsbarnen. Åsa var en av fyra barnkolonier knutna till Gällivare kommun, en havsbadsanläggning i vacker funkisstil.

Ledning, personal och en del av barnen på Åsa barnkoloni, sommaren 1950.

Ledning, personal och en del av barnen på Åsa barnkoloni, sommaren 1950.

Foto:

Kultur och Nöje2016-03-16 06:00

En av skrifterna som ingår i Dokumentera Malmberget handlar om Barnens Dags-kolonin i Åsa.

– Inger Skantze-Ärlemalm hörde av sig och hade material om Malmbergets Barnens Dags-koloni i Åsa på Västkusten. Det blev en bok, säger Lars Israelsson, projektledare för Dokumentera Malmberget.

Inger Skantze-Ärlemalm var journalist på NSD och hennes bok har titeln Salt vatten och maneter. Den berättar om en tid som nu känns så avlägsen, en tid när barnen i solfattiga Lappland skulle stärkas med sol, bad och av att umgås med varandra, utan föräldrar.

”En sund själ i en sund kropp” var mottot för barnkolonierna och Socialstyrelsens ansåg det viktigt att de låg på lugna platser på landet, att havsbad och frisk luft var nyttigt och att särskild vikt skulle läggas på barnens hygien och att de ökade i vikt. Kosten skulle vara vitaminrik.

Det var det eleganta Åsa badrestaurant och hotell som Barnens Dagsföreningen i Malmberget med stöd av Gällivare kommun fick köpa 1945 sedan den fashionabla anläggningen gått i konkurs. Det var en havsbadsanläggning och förutom salta bad kunde barnen njuta av en hänförande utsikt mot Nidingens fyr.

Det eleganta badhotellet var inte bara en sommaranläggning. 1954 bildades stiftelsen Malmfältens folkhögskola och skolans verksamhet förlades till det gamla badhotellet i Åsa fram till 1957, då folkhögskolan flyttades till Kiruna. I stället skapades en ny folkhögskola, Löftadalens, som fortfarande håller till i badhotellet.

Det var 5 000 barn från Gällivare kommun som fick resa till Åsa under de 20 år barnkolonin drevs. De fick första åren vistas två månader i Åsa, senare förkortades tiden till fem veckor.

På kolonin skulle barnen också härdas och det rådde stränga regler. Alla måste gå barfota och de fick inte ha tröjor, blusar eller skjortor. Alla skulle gå med bar överkropp. De måste också bada nakna, pojkarna på en ö och flickorna på en annan. Till öarna fick de vada.

Alla minns också att barnkolonins chef Alfons Sterner själv solbadade naken i en skreva.

Åsa öppnades som barnkoloni 1945 och stängdes 1967. De andra barnkolonierna var Skummeslövs i södra Halland 1951-1973, Arkösund Sköldvik i Östergötland 1958-1988 och Sommen i Småland 1958-1988.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!