Vargas Llosa: "Är det på riktigt?"

Till ett smatter av fotoblixtar klev årets litteraturpristagare in i Börssalen. Drygt 30 journalister från den spansktalande världen var på plats på presskonferensen - Mario Vargas Llosas Nobelpris är en stor händelse i Latinamerika.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Kultur och Nöje2010-12-07 06:00
Redan en kvart innan Nobelpristagarens entré är det omöjligt att se igenom trängseln mot den dörr där han så småningom stiger in, ledsagad av Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.
Med en barsk blick blickar Mario Vargas Llosa ut över de samlade fotograferna.
- Una sonrisa, señor, ber en fotograf, som lyckas få författaren att spricka upp. Samtidigt passar författaren på att hälsa personligen på de peruanska journalister han känner igen.
Oklanderligt klädd i svart kostym och ljust rosa skjorta svarar han noga och älskvärt på alla slags frågor, oavsett om det handlar om Wikileaks, Mexikos drogpolitik eller den koreanska reporterns fråga om den i Nobelsammanhang förbisedda poeten Ko Un.
- Hur man förtjänar ett Nobelpris, det har jag ingen aning om. För mig var det en stor överraskning och jag undrar fortfarande om det är på riktigt, eller om det är något slags universellt missförstånd.

En peruansk journalist som har följt den svenska debatten om Mario Vargas Llosas kvinnoskildringar konstaterar att han i Sverige ofta omnämns som "machista", manschauvinist, samtidigt som bilden av honom i Peru är den omvända.
- Jag är ingen machista. Machokulturen har ett långt större inflytande i Latinamerika än här, och jag försöker ständigt representera och förstå både män och kvinnor. Men jag är van vid att tillskrivas olika roller. Oavsett min politiska hemvist kallas jag ofta för nyliberal, men jag måste tyvärr göra er besvikna. Jag är bara liberal, inte nyliberal, jag anser att vi bör försvara demokrati och frihet och är emot all form av totalitarism.
Måndagens presskonferens var startskottet för en intensiv vecka för Mario Vargas Llosa. Skolbesök, författarsamtal på bland annat Dramaten, Nobelföreläsning, Skavlans pratshow i tv, prisutdelning och Nobelfest är bara några av hållpunkterna i hans schema.
Men även om veckorna fram till i dag har varit surrealistiska har Mario Vargas Llosa inga planer på att låta Nobelpriset påverka hans skrivande. 74 år fyllda är planen att fortsätta publicera så mycket han kan. Och romanerna föds fortfarande på samma sätt, berättar han.
- Alla mina berättelser bygger på mina egna erfarenheter, bevarade i mitt minne. När jag börjar skriva en ny berättelse har jag i själva verket arbetat med den länge, utan att veta om det. Men de personliga upplevelserna är bara en startpunkt, ett råmaterial. Därefter tar fantasin över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!