Fawlty Towers är räddat står att läsa i den stora aftontidningen och vi pustar ut. Det gamla brittiska hotellet Gleneagles i Torquay, som stod modell för tv-serien ”Pang i bygget”, hotades av rivning, men fastighetsbolaget som äger panget har ändrat sig.
Nästa steg måste bli att detta hotell, som var upprinnelsen till det roligaste vi fick uppleva under 1900-talet, blir förklarat som världsarv. Och inte bara 1900-talets roligaste. Nu har det snart gått 15 år av det nya decenniet och ”Pang i bygget” har inte överträffats.
Det är så enkelt att humorns bäst före datum passerades någon gång i det sena 1900-talet. Gud ske lov att medietekniken ger möjligheten att återuppleva Tage Danielsson, Hasse Alfredsson, bröderna Marx, Peter Sellers, Martin Ljung, Charlie Chaplin och ”Pang i bygget”.
I dag lider vi brist på humor. Den brittiska har tunnats ut och den amerikanska har aldrig varit något att hänga i julgran, i vart fall inte sedan Groucho Marx dagar. Han var den främste företrädaren för den amerikanska lysande judiska humorn.
Svensk humor finns inte. Se bara försöken i tv och på film. Det är minsann inget att skratta åt.
Nu ska det erkännas att det inte är så enkelt att vara rolig. I grunden gäller det att kunna se det komiska i en till synes alldaglig omgivning, som när John Cleese fick uppleva hotellägaren David Sinclair som han beskrev som ”den mest underbart oförskämde jag träffat”. Sedan gäller det att ha förmågan att förstärka egenheterna, skapa en karikatyr.
Men försök för Guds skull inte att återanvända gammal framgångsrik humor, försök inte att göra ett eget ”Pang i bygget” med en ny Basil, Manuel eller Sybil. Det har alla utsikter att misslyckas. John Cleese ger sig nu ut på svagisen när han är på väg att göra en teaterversion av det som en gång gjorde honom oförglömlig. Risken är att resultatet blir något som alla vill glömma.
Å andra sidan är det så många andra humorförsök som vi gärna glömmer, som Anders Jansson som kommunalrådet i tv-serien ”Starke man”. Den fick oss bara att längta tillbaka till brittiska 1980-talsserien ”Javisst, herr minister”.