Varför teater när vi har en stor tv-skärm?

Kultur och Nöje2016-09-24 06:00

Det finns människor som går på teater, men det är många fler som inte gör det. Å andra sidan är det så också med Luleå Hockeys hemmamatcher. Allt lockar inte alla. Det tråkiga är när publiken minskar, som för Norrbottensteatern vars publiksiffra under 2015 aldrig varit så låg sedan 2003. Kanske är det en större kulturförändring som teaterkonsten har svårt att hävda sig i. Det är ju så enkelt att ta hem dramatiken till det egna vardagsrummet, tv-skärmen blir bara större och större, bilderna allt skarpare, ljudet allt bättre och det är ju så enkelt att välja precis det som passar för stunden.

Nästa år fyller Norrbottensteatern 50 år och det tråkiga är att teatern syns gå in i jubileumsåret utan chef. Elisabeth Lax vikarierar i väntan på den nya, men rekryteringsarbetet förefaller ha gått i stå. Krönikören har ett par favoriter, som Stina Oscarsson, tidigare radioteaterchef och med rötter i Skellefteå, och så Petra Brylander, som lämnade chefskapet på Malmö stadsteater, men som Uppsala stadsteater knep. Brylander har rötterna i Gällivare och säkert en känsla för vad norrbottningarna vill uppleva på scenen. Kanske är Norrbottensteaterns status i den svenska teatervärlden inte vad den en gång var och att det därför är svårt att väcka intresset för chefsjobbet i det nordligaste länet.

Folket i teaterhuset vid Stadsviken sitter dock inte med armarna i kors i väntan på en ny chef som aldrig tycks komma. Häromdagen damp ett pressmeddelande ned och som berättade om "ett strategiskt långsiktigt arbete med publikutvecklingsfrågor". Tillförordnade teaterchefen Elisabeth Lax påpekar att statistiken vid halvårsskiftet 2016 visar att 5000 fler besökare lockats till teaterns föreställningar jämfört med våren 2015.

Det är bara att hoppas på en god fortsättning, att den utvecklingen håller i sig. Frågan är bara om teatern klarar det med höstens uppsättningar, en återvunnen pjäs från förra året och så en avdammad brittisk succé från 1990. Våren kändes mera lockande med "Alice i Underlandet" och "Barn & deras barn".

Hur har repertoaren sett ut under framgångrika år? 2005 hade teatern över 50 000 besökare och biljettintäkter på 4,9 miljoner kronor. Det är dubbelt upp jämfört med 2015. Det som spelades 2005 under Erik Kiviniemis chefskap var bland annat "Populärmusik från Vittula", "Fallet Sally Beuchamps" och så musikalkomedin "Sugar".

Men nyckeln till att fylla teatersalongerna går inte genom att återupprepa historien. Teatern måste kännas angelägen i en norrbottnisk verklighet, den verklighet som rutan hemma i vardagsrummet inte skildrar. Därför känns det hoppfullt att Ung scen nu är en permanent del av Norrbottensteatern. Den kan locka en ny publik med ung dramatik. Där finns utmaningen för framtiden.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!